45

‘Schade cultuurbezuinigingen ongemeen groot’

Bekende evenementen krijgen geen subsidie meer zoals: Motel Mozaique, het Nieuw Ensemble, Theaterfestival Boulevard, Paradiso en de Melkweg

De podiumkunsten verliezen enorm. De schade van de bezuinigingsslag is ‘ongemeen groot’, meent het Fonds Podiumkunsten. Slechts veertig procent van de aanvragen voor cultuursubsidies vanaf 2013 zijn toegekend.
Het Fonds Podiumkunsten maakte woensdag de toekenning van de cultuursubsidies bekend. 70 instellingen raken de komende 4 jaar hun subsidie kwijt. Volgens het Fonds is de bezuinigingsslag nog nooit zo groot geweest.

Het kabinet besloot vanaf de periode 2013, 200 miljoen euro subsidie te bezuinigingen. Het Fonds geeft nu in totaal voor 24,5 miljoen euro subsidie weg.

In mei werd al bekend dat het culturele bestel flink wordt geraakt. De Raad voor Cultuur sprak in haar adviesrapport ‘Slagen in Cultuur’ haar flinke bezorgdheid uit over talentontwikkeling en de creatie en productie van pluriform cultuuraanbod.

Volgend jaar valt voor veel instellingen subsidie weg voor talentontwikkeling. Zo krijgen postacademische instellingen zoals de Rijksacademie van Beeldende Kunsten na 2016 geen rijkssubsidie meer. In de sector podiumkunsten krijgen productiehuizen geen rijksgeld meer.

Het Fonds heeft voor komend jaar de subsidie van een aantal bekende namen niet kunnen toekennen: de Appel, het Toneel Speelt, Carver, het Nieuw Ensemble, Theaterfestival Boulevard, Paradiso en de Melkweg en festivals als Motel Mozaique, het Grachtenfestival, Amsterdam Dance Event en 5 Days Off.

Als we de subsidie in kaart brengen over geheel Nederland gaat de meeste subsidie naar namen en evenementen in Amsterdam. 

Lees meer op Joop.nl: Bezuinigingen cultuur moordend voor talenten

Nu.nl: ‘Schade cultuursector door bezuinigingen groot’

cc-foto:Gzig
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)