23

‘Schaliegaszeepbel barst binnen 4 jaar’

Geoloog haalt optimisme rondom schaliegas onderuit 

De optimistische verwachtingen die veel overheden koesteren over de winstgevendheid van de winning van schaliegas, berust op drijfzand. Binnen twee tot vier jaar zal er een einde komen aan de goedkope winning van schaliegas. Dat zegt geoloog David Hughes, die tot voor kort werkzaam was voor het Canadese Potential Gas Committee, een onderzoeksplatform voor fossiele brandstoffen.

De winning van schaliegas zorgt in de Verenigde Staten voor kelderende energieprijzen, en wordt gezien als aanjager van de economie. Dat zal volgens Hughes niet lang meer duren. De geoloog wijt de lage prijzen vooral aan de relatief makkelijke manier waarop het gas gewonnen wordt. Maar op de plaatsen waar dat kan, raakt de gasvoorraad snel uitgeput. Binnen twee tot  vier jaar zullen de prijzen daarom explosief stijgen, zegt Hughes.

De analyse van Hughes, die hij uiteenzet tegenover de website EurActiv.com, is gebaseerd op de productiedata van 65.000 schaliegasbronnen. Veel Europese landen hebben hun hoop op de toekomst gevestigd op schaliegas. Polen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken verwachten op korte termijn al schaliegas op de markt te kunnen brengen. Economen verwachten wel dat de opbrengsten in Europa lager zullen uitvallen dan in de VS, omdat de geologische omstandigheden moeilijker zijn, en de milieuregels strenger.

Boren naar schaliegas is omstreden, wegens de grote hoeveelheden chemicaliën die worden gebruikt. Ook zou er risico op aarbevingen zijn. Om die reden wacht Nederland nader onderzoek af, voordat een eventuele vergunning wordt verleend.

EurActiv.com: Cheap shale gas bubble ‘will burst within 2-4 years’

Eerder op Joop: PvdA nu weer tégen schaliegas;

Geef een reactie

Laatste reacties (23)