28

Schiphol straks verantwoordelijk voor meer CO2-uitstoot dan auto’s

De uitstoot van de kerosine die op Nederlandse vliegvelden wordt getankt, is bijna net zo hoog als van alle Nederlandse personenauto’s bij elkaar. Die conclusie valt te trekken uit onderzoek dat CE Delft heeft uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.

Op Schiphol en de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Lelystad werd vorig jaar 4,8 miljard liter kerosine getankt: goed voor een uitstoot van 13,6 megaton CO2. Daarmee is de broeikasgasuitstoot van de vliegvelden die in handen zijn van de Schiphol Group vergelijkbaar met de uitstoot van vier kolencentrales.

De CO2-uitstoot van personenauto’s ligt volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) tussen de 16 en 17 megaton per jaar. Het PBL verwacht dat die uitstoot de komende jaren zal dalen, omdat automobilisten overstappen op elektrische voertuigen.

De uitstoot van de luchtvaart zal daarentegen alleen maar toenemen. “Schiphol ligt op ramkoers met het klimaat”, vindt campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace. “Ze hebben geen enkel plan om hun aandeel in de klimaatcrisis te lijf te gaan. Laten we dus beginnen door vluchten te schrappen.”

De Tweede Kamer nam eerder dit jaar een motie aan van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger om de vluchten tussen Amsterdam en Brussel te schrappen. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen verklaarde destijds dat luchtvaartmaatschappijen zelf hun bestemmingen mogen kiezen.

Terwijl automobilisten belastingen en accijns moeten betalen, is de vliegsector vrijgesteld van dergelijke heffingen. “Schiphol is daarmee het grootste tax-free tankstation van Nederland”, stelt Zloch.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (28)