14

Schippers: Foute artsen nergens meer aan de bak

Minister wil totaal beroepsverbod voor artsen met wanpraktijken

Foute artsen, zoals de neuroloog Jansen Steur, mogen nu al geen eigen praktijk meer beginnen na hun veroordeling. Maar het is hen nog wel toegestaan in dienst te gaan bij een praktijk van een collega of andere zorginstelling. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat laatste nu ook onmogelijk maken.

De minister wil voorkomen dat de artsen ooit nog met patiënten aan het werk gaan. Nu worden foute artsen na hun veroordeling door de medisch tuchtrechter uit het zogenaamde BIG-register verwijderd. Ze mogen dan geen eigen praktijk meer beginnen, maar nog wel bij een andere instelling als arts aan de slag. In ernstige gevallen moet ook dat laatste niet meer mogelijk zijn, vindt Schippers.

Ze zaak Jansen Steur, de neuroloog die verkeerde diagnoses stelde en autopsies zonder toestemming uitvoerde, maar bijvoorbeeld ook de zaak rond ‘horrortandarts’ Mark van N., zijn directe aanleiding voor haar beslissing. Ook zorgverleners die betrokken zijn bij een zedendelict mogen geen beroep meer uitoefenen waarbij ze met patiënten in aanraking komen.

Lees ook de brief van Ministers Schippers aan de Tweede Kamer over haar voornemens, waarbij ze zich baseert op onderzoek naar de toereikendheid van de Wet BIG.

NOS: Schippers: beroepsverbod voor foute arts

Geef een reactie

Laatste reacties (14)