386

Schippers houdt ramkoers

Minister verdedigt verdachtmakingen bij Buitenhof ... Eerder: Schippers wijt tsunami VVD-affaires aan mysterieuze 'krachten'

Minister Schippers van Volksgezondheid – tevens lid van het VVD-campagneteam in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week – heeft flink gewreven in de vlek van VVD-partijschandalen. In een interview met de Telegraaf zegt Schippers dat het ‘geen toeval’ is dat de schandalen met VVD’ers in de hoofdrol elkaar in rap tempo opvolgen. Dat is volgens de minister niet te wijten aan het discutabele gedrag van haar partijgenoten, maar aan mysterieuze ‘krachten’ die erop uit zouden zijn om de partij te beschadigen.


Updates onderaan

Schippers:

Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij Justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.

De uitspraken van Schippers veroorzaakte grote verontwaardiging bij onder andere D66-Kamerlid Gerard Schouw, die wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen:

De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.

Ook VVD-partijgenoot en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas eist opheldering. Hij twittert:

Beschuldigingen #Schippers over complot achter #VVD affaires moeten NU worden hard gemaakt. Onacceptabel als t waar is of om t zo te roepen

Update zondag 12.30 uur: 
Minister Schippers schoof zondagmiddag aan bij het VPRO-programma Buitenhof naar aanleiding van haar uitspraken in het interview met de Telegraaf, waar veel kritiek op was. Schippers hield echter voet bij stuk en bleef hameren op de geruchten over mogelijke krachten die het op de VVD gemunt zouden hebben en de timing van het naar buiten komen van de schandalen. Over het gedrag van haar partijgenoten die opstapten nadat zij respectievelijk schimmige drugsdeals met criminelen sloten, de Kamer verkeerd voorlichtten, fraudeerden met declaraties dan wel burgemeestersverkiezingen probeerden te forceren repte zij met geen woord. Op Twitter werd het optreden van Schippers met gefronste wenkbrauwen ontvangen.

Marietje Schaake ‏@MarietjeSchaake:

Idee dat onderz.journalistiek ‘achter’ bezwaarlijke feiten waar VVD last v heeft zit nog niet bij #Schippers opgekomen kennelijk #Buitenhof

Wouke van Scherrenburg @woukevscherrenb:

Zinloos gesprek met voorspelbare Schippers die het onderzoek wil dat vorige week al is toegezegd door Rutte #buitenhof

Margriet Vroomans ‏@MVroomans:

Had min. #Schippers dan liever gehad dat die feiten van 15 jr. geleden NIET boven tafel waren gekomen? #Buitenhof

Jaap Jansen ‏@JaapJansen:

Nieuwe complottheorie: Schippers weet al wat er zaterdag in Volkskrant staat als zij vrijdag ’n interview geeft aan De Telegraaf #Buitenhof

Update zondag 19.30 uur:
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur reageert in Volkskrant op de beschuldigingen van Schippers:

Het verbaast mij dat ze zonder onderbouwing met zo’n beschuldiging komt. Vorig jaar, bij de eerste uitzending over de Teevendeal, hebben we een maand gewacht op wederhoor van het Ministerie. Juist daardoor kwam de onthulling kort voor de verkiezingen. Het is jammerlijk dat een minister zonder enig bewijs de integriteit van het vak en in dit geval Nieuwsuur aantast.

Geef een reactie

Laatste reacties (386)