43

Schippers ontkent homotherapie

Therapie volgens de minister van Volksgezondheid niet gericht op onderdrukking homoseksualiteit maar 'keuzes maken'

Minister Schippers, tot grote verbazing van onder meer homo-organisatie COC, ontkent het bestaan van een therapie die gericht is op het onderdrukken van homoseksualiteit, in Nederland. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van Kamerleden. Schippers baseert zich op de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Op 17 januari berichtte dagblad Trouw nog dat zorgverzekeraars verplicht zijn de homotherapie van de orthodox-christelijke organisatie Different te vergoeden. Anouk van Tooren, manager van Different, verklaarde toen nog dat de therapie dertig procent van de cliënten met ‘succes’ helpt bij het onderdrukken van hun homoseksuele gevoelens.

Op basis hiervan stelden GroenLinks en de VVD Kamervragen aan minister Schippers. Die meent nu dat bovenstaande niet voorkomt in Nederland:

Het gaat niet om het onderdrukken of genezen van homoseksualiteit, maar om het aanvaarden van wie men is en daarin een keuze maken voor het wel of niet aangaan van een homoseksuele relatie.”

Woordvoerder van het COC, Philip Tijsma, plaatst vraagtekens bij de conclusie van Schippers:

Al weken staan de media bol met verhalen van mensen, ex-cliënten, die hun beklag doen over de therapie van Different. Wij komen die ook geregeld tegen, en christelijke homo-organisaties nog vaker. Vooral de stelligheid waarmee de inspectie na tien dagen zegt dat er niets aan de hand is, verbaast ons hogelijk. Het is alsof ze zich in één gesprek gerust hebben laten stellen, in plaats van goed na te gaan wat er in de behandelkamer gebeurt.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en VVD-Kamerlid Jeanine Hennis Plasschaert zijn niet gerustgesteld door de antwoorden van de minister en hebben opnieuw Kamervragen gesteld.

SGP-leider Kees van der Staaij reageert op Radio 1 op het onderzoek naar homotherapie. Hij zegt verheugd te zijn met de uitkomst van het onderzoek, en constateert tegelijkertijd dat het politieke debat soms ‘in een sfeertje  terecht komt dat bijna de godsdienst van mensen als een ziekte wordt beschouwd’.

Trouw: Schippers ontkent onderdrukking homoseksualiteit door Different

Geef een reactie

Laatste reacties (43)