48

Schokkend: erven Goebbels eisen geld van biograaf

Nazaat nazi's wil verdienen aan geschiedschrijving oorlogsmisdaden

Uitgeverij Random House wordt voor de rechter gesleept door de erven van Joseph Goebbels, de beruchte minister van propaganda en rechterhand van Hitler. Reden is de Engelse vertaling van een biografie over het leven van Goebbels. Er moet volgens de nazaat betaald worden voor citaten uit het dagboek van de oorlogsmisdadiger.

Random House wordt aangeklaagd door Cordula Schacht, dochter van Hjalmar Schacht die minister van Economische Zaken was onder Hitler. Ze verwierf de auteursrechten via François Genoud, een Zwitserse financier van de nazi’s die ze na zijn overlijden aan haar overdroeg. De auteursrechten verlopen eind dit jaar.

“We zijn ervan overtuigd dat er geen geld naar een oorlogsmisdadiger mag gaan”, zegt de advocaat van de uitgever tegen de Guardian. De uitgever zou aanvankelijk ingestemd hebben met de afdracht van 1 procent van de omzet aan de nazi-nazaat mits het geld ten goede zou komen aan een fonds van Holocaust-slachtoffers. Schacht weigerde dat.

Het boek getiteld ‘Goebbels, biografie’ geschreven door de historicus Peter Longerich, verscheen in 2010 in het Duits. Drie jaar geleden kwam een Nederlandse vertaling uit bij de Bezige Bij. Volgens Random House hebben andere uitgevers allemaal ingestemd met de betaling van royalty’s aan Schacht.

Juristen vermoeden dat het moeilijk wordt royalty’s te weigeren op basis van morele gronden. De vader van Schacht stond na de oorlog terecht tijdens de Neurenberg-processen maar werd vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)