Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend: Franse politie vernedert gehandicapte man op station

  •  
05-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
controle-de-police-handicap-660x371
Een video van een politieactie in Frankrijk heeft op Facebook voor veel woede, consternatie en verdriet gezorgd. Daarin is namelijk te zien hoe een gehandicapte man vernederd wordt door de Franse politie. De beelden zijn binnen 24 uur bijna een half miljoen keer bekeken. Dit melden Franse media. 
Op maandag patrouilleerde de politie op het station Gare de Lyon in Parijs. Zij stuitten op een gehandicapte man met geamputeerde armen en benen, die zij vervolgens zonder directe indicatie fouilleren en om zijn papieren vragen. De man heet François Bayga en het werd hem ook nog eens verzocht om zich uit te kleden en zijn protheses te verwijderen. Aan  France 24 vertelt hij zijn verhaal.
"Het was maandag, ik was op zoek naar de trein naar Gare du Nord. Op het perron richtten drie politieagenten zich op mij. Ze vroegen om mijn papieren, dus deed ik mijn rugzak af en liet die zien. Ik heb nog niet al mijn papieren. Ik woon in Frankrijk, maar mijn verzoek voor documenten is nog in behandeling bij de prefectuur. Toen ik dat aan ze vertelde, zeiden ze dat ik niets te zoeken had op het station. Ik gaf ze mijn telefoon, mijn zorgverzekeringspas en mijn registratiekaart van mijn rugbyclub voor gehandicapten. Ze vroegen me waar ik woon, ik vertelde hen dat ik in een opvang woon. Ze vroegen weer naar mijn telefoon en beschuldigden mij van diefstal. Ik begon geïrriteerd te raken, ik begreep niet wat ze wilden. Ik was tegen de muur gepind en terwijl ik worstelde trok een van de agenten aan mijn been. Hij wilde weten wat ik had. Ik vertelde hen meerdere malen ‘dat zijn de protheses’. Ze fouilleerden me en verzochten me alles te verwijderen en dat deed ik. Ik ging op de grond zitten om te laten zien dat ze hadden gekregen wat ze wilden. Ik vroeg ze nog om hulp terwijl ze wegliepen maar het mocht niet baten. Gelukkig waren er getuigen om me te helpen want de politie liet me gewoon, dat is nog het ergste. Een voorbijganger hielp me met mijn spullen. Ik voelde me helemaal vernederd."
Ik gaf ze mijn telefoon, mijn zorgverzekeringspas en mijn registratiekaart van mijn rugbyclub voor gehandicapten. Ze vroegen me waar ik woon, ik vertelde hen dat ik in een opvang woon. Ze vroegen weer naar mijn telefoon en beschuldigden mij van diefstal. Ik begon geïrriteerd te raken, ik begreep niet wat ze wilden. Ik was tegen de muur gepind en terwijl ik worstelde trok een van de agenten aan mijn been. Hij wilde weten wat ik had. Ik vertelde hen meerdere malen ‘dat zijn de protheses’.
Ze fouilleerden me en verzochten me alles te verwijderen en dat deed ik. Ik ging op de grond zitten om te laten zien dat ze hadden gekregen wat ze wilden. Ik vroeg ze nog om hulp terwijl ze wegliepen maar het mocht niet baten. Gelukkig waren er getuigen om me te helpen want de politie liet me gewoon, dat is nog het ergste. Een voorbijganger hielp me met mijn spullen. Ik voelde me helemaal vernederd.
François heeft een klacht ingediend en vervolgens is er een onderzoek gestart. De getuige die de video maakte zegt dat de politieagenten zonder pardon op de man afstapten om hem vervolgens op afschuwwekkende wijze te vernederen. Volgens een woordvoerder van de politie zou François zo behandeld zijn omdat hij op het station aan het urineren was, zij namen daarom poolshoogte op. Hij zou zelf geagiteerd zijn protheses verwijderd hebben.

Meer over:

parijs, leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.