Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend: neonazi's moorden meer dan gedacht

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
neonazi.jpg
Duitse regering ging uit van 63 doden sinds 1990 ... Duitse kranten achterhalen: het zijn er inmiddels 152
Neonazi’s en rechtsextremisten in Duitsland hebben meer doden op hun geweten dan tot nu toe werd aangenomen. De bondsregering schatte tot op heden het aantal doden door extreem rechts op 63. Dat blijken er volgens de Duitse kranten Der Tagesspiegel en Die Zeit een stuk meer te zijn, namelijk 152.
Der Tagesspiegel en Die Zeit hebben oordelen van rechtbanken, gegevens van het Openbaar Ministerie en informatie van nabestaanden van doden onderzocht. Hieruit blijkt dat de motieven van daders in de gerechtelijke onderzoeken niet altijd goed zijn bekeken. Veel mensen die na 1990 zijn vermoord, blijken toch het slachtoffer van geweld van extreem rechts.
Der Tagesspiegel geeft als voorbeeld de drievoudige moord door neonazi Thomas A. uit oktober 2003. Hij vermoordde een advocaat, zijn echtgenote en dochter. De politie heeft bij de kwalificatie van de drievoudige moord de extreemrechtse motieven van Thomas A. niet meegenomen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels aangekondigd een audit te zullen plegen.
Een interactieve grafiek met het overzicht, vind je hier.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.