Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland meldt meer dan helft last van fysiek geweld of intimidatie
De helft van Nederlandse transgenders krijgt met haatmisdaden en geweld te maken. Dat meldt belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland in het Parool zaterdag naar aanleiding van onderzoek.
Het onderzoek is onder meer dan 351 transgenders gedaan. Het blijkt dat veel incidenten tijdens het uitgaan plaats vinden en vooral bij de mannen en vrouwen waar duidelijker te zien zou zijn dat ze trans zijn.
De aanleiding van het onderzoek waren de vele incidenten die dit jaar plaatsvonden. Zoals een aantal transgenders die in Amsterdam geslagen is, een transseksuele prostituee die ernstig mishandeld is, en een transgender die met een stuk hout geslagen is en seksueel getinte opmerkingen naar het hoofd kreeg. In het Parool doet een transvrouw haar verhaal.
‘Elke dag bedreigd en gepest
Voor transvrouw Sam, die niet met haar echte naam in de krant wil, waren de bedreigingen en pesterijen zo heftig dat ze uit Nieuw-West moest verhuizen. ‘Ik werd elke dag uitgescholden, bedreigd en gepest. Een groep jongens stond dag in, dag uit bij mij voor de deur.
Ik ging alleen ’s ochtends het huis uit, want dan waren ze er niet. ‘Dat terwijl het voor Sam, geboren in Brabant, een heel bewuste keuze was geweest om naar Amsterdam te verhuizen. ‘Ik wilde juist in Amsterdam wonen omdat ik dacht dat ik daar mezelf kon zijn.
Het COC adviseerde mij echter om niet terug te verhuizen naar bepaalde wijken in Amsterdam.’ Ten gevolge van de jarenlange pesterijen en bedreigingen is Sam in de hulpverlening terecht gekomen. ‘Ik slik nog steeds medicijnen.’
Uit het onderzoek is gebleken dat een derde van de slachtoffers professionele hulp gezocht heeft vanwege de traumatische ervaringen en tachtig procent zegt het gedrag aan te passen en openbare plekken zoals de sportschool of supermarkt te vermijden. Elleke Alink, directeur van Transgender Netwerk Nederland zegt daarover:
Het is schokkend dat zoveel mensen in Nederland niet normaal door het leven kunnen gaan vanwege hun transgender-zijn.
Het onderzoek Veilig Zolang Men Het Niet Merkt is het eerste onderzoek naar haatmisdaden tegen Nederlandse transgenders. Volgens de belangenorganisatie leven er in Nederland 390.000 mensen die trans zijn.
Jaarlijks organiseert Transnetwerk Nederland een gedenkdag voor alle transslachtoffers van geweld. Die vindt dit jaar op 21 november plaats. Via de Facebook van de organisatie is er meer informatie te vinden.