Laatste update 00:34
22

Schokkende beelden van een bezoek aan een Finse bontfabriek

Een onderzoek bij een Fins fokbedrijf waar vosjes gefokt worden voor hun bont, heeft schokkende beelden opgeleverd. De dieren, die normaal gesproken 3,5 kilo wegen zijn in de bontfabriek vetgemest tot 19 kilo, vijf keer zo veel als ze normaal zouden wegen. De vosjes zijn opgesloten in kleine kooitjes waarin ze amper kunnen bewegen. De situatie is zo schrijnend dat ze zelfs niet meer kunnen zien omdat hun vel hun ogen bedekt.

De dieren krijgen veel te veel te eten om hun huid uit te rekken en zo veel mogelijk bont te produceren. Daarna krijgen ze weer erg weinig eten om te zorgen dat ze weer afvallen en er veel losse huid overblijft. Dit kunnen de fokkers dat gemakkelijker ‘versnijden’.

De Finse dierenrechten groepering Oikeutta Eläimille heeft de beelden gepubliceerd. De boerderij waar gefilmd is, houdt ongeveer honderd dieren in de kleine kooitjes. De Finse wet verbiedt dierenleed in boerderijen expliciet. Bekijk hier de video. Pas op, de beelden kunnen door sommige mensen als schokkend worden ervaren:

Het bont van de vosjes wordt na slachting gebruikt door merken als Louis Vuitton, Michael Kors en Gucci. De voorzitter van de Britse tak van de organisatie ‘Humane Society International’, een fel tegenstander van de bontindustrie reageerde met walging:

Dit is een absoluut dieptepunt van de fokindustrie als je ziet dat deze dieren amper kunnen bewegen en zien. Dit is een bewijs dat de bontindustrie gaat om winst maken en geen enkele moer geeft om de dieren. Ik hoop dat veel consumenten zullen zien hoe hun jas tot stand gebracht wordt, en hierdoor in shock zullen zijn.

Bron: De Standaard,

Bekijk hier de hele opname van Oikeutta eläimille. De voiceover is in het Fins, maar er is engelse ondertiteling beschikbaar.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)