Laatste update 10:56
19

‘Diervriendelijke eierboerderijen blijken niet zo diervriendelijk’

Activisten van de website ongehoord.info hebben undercover beelden gemaakt op negen eierboerderijen waarvan de meesten het predicaat “diervriendelijk” dragen. De beelden zijn schokkend: dode, gewonde en kreupele kippen lijken eerder regel dan uitzondering. Op alle bedrijven lagen dode leghennen, soms zelfs al in staat van ontbinding, tussen de levende soortgenoten.

De activisten filmden ’s nachts stiekem op de boerderijen. Op een Rondeelstal in Barneveld filmden zij bijvoorbeeld kaalgepikte kippen. Op een bedrijf met kooikippen in Limburg werd het echt “luguber”. Het AD schrijft:

“Ons onderzoeksteam vond een stapel van honderden dode kippen op de grond van de stal’’, zegt Johan Boonstra, voorzitter van Ongehoord. ,,Ook in een Beter Leven stal in Oirschot troffen ze een kruiwagen vol dode dieren aan.”

De eieren die van de boerderijen afkomen hebben het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming reageert dan ook geschrokken. Maar, zo benadrukt een woordvoerder ook, het label is geen keurmerk voor een kippenhemel.

Doel van ons keurmerk is om stap voor stap naar een betere situatie voor de dieren te gaan. Maar ideaal wordt het nooit. Als je zoveel dieren bij elkaar zet, zijn verwondingen en uitval niet te voorkomen.

Boonstra van Ongehoord:

Een keurmerk hoeft dus niet te betekenen dat de kippen daadwerkelijk een beter bestaan hebben. Met ons onderzoek willen we laten zien dat diervriendelijke eierproductie niet bestaat.

De eierboeren zijn erg boos dat de activisten de beelden hebben gemaakt. Zo beweert boer Hugo Bens uit Haps dat er met de montage gemanipuleerd is. Tegenover het AD zegt hij:

Ik herken mijn kippen er niet in. Die activisten gaan op zoek naar de enkele kip die er slecht uitziet en deinzen er niet voor terug om kadavers uit tonnen te halen en die op de stalvloer te leggen. Ik heb niks te verbergen. Iedereen is welkom om in mijn stal te komen kijken, zelfs dierenrechtenactivisten. Al kan dat op dit moment helaas niet vanwege vogelgriep.

Bovendien geldt er momenteen een bezoekverbod in stallen, vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Volgens Bens hebben de activisten gehandeld met grote risico’s voor de gezondheidszorg en zijn bedrijf.

Let op: de beelden kunnen als heftig worden ervaren

Geef een reactie

Laatste reacties (19)