Laatste update 12:00
14

Schokkende beelden van ernstig lijdende Spaanse vechtstier op festival

In Spanje is de roep om een verbod op stierenvechten en aanverwante activiteiten opnieuw opgelaaid, nadat op internet beelden verschenen van een ernstig lijdende “vechtstier” op straat.

De beelden werden gemaakt in Vila-Real, net buiten Castellón in de regio Valencia tijdens het zogenaamde stierenrennen. Een jaarlijks festival dat op meerdere plekken in Spanje gehouden wordt, het bekendste daarvan in Pamplona. De video is van 16 mei en te zien is hoe een stier over straat loopt en daar een aanval krijgt. Het dier zakt door zijn knieën, valt op de grond en slaat met zijn kop op de straatstenen. Terwijl het dier zichtbaar lijdt, rennen enkele toeschouwers naar de stier toe, en trekken hem aan zijn staart weer overeind.

Wanneer de stier weer overeind staat, zakt hij direct weer door zijn poten en is zichtbaar gedesoriënteerd. Te horen is hoe omstanders woedend reageren omdat de stier niet verder rent en daarmee niet meedoet aan hun “feestje”. Volgens deskundigen wijzen de beelden erop dat de stier een beschadiging aan zijn centrale zenuwstelsel heeft opgelopen, mogelijk door eerder tijdens het rennen een muur te hebben geramd, of een van de veiligheidsbarrières langs de route om het publiek te beschermen.

Jaarlijks worden in Spanje naar schatting zo’n 20.000 stieren ingezet op festivals door heel het land. In 2010 voerde Catalonië een eigen wet in die het stierenvechten verbood, maar die wet werd vorig jaar door het Spaanse constitutionele hof vernietigd. Op de Canarische Eilanden, de enige andere Spaanse regio die het stierenvechten heeft verboden, is diet wet wel nog steeds van kracht. Hoewel de roep om een verbod op de festivals zowel uit binnen- als buitenland de laatste jaren steeds sterker wordt, voerde de regering van premier Mariano Rajoy in 2013 een wet in die het stierenvechten tot Spaans erfgoed verklaarde.

Op zondag 27 mei staat in Madrid een grote demonstratie gepland, georganiseerd door een coalitie van nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties. Zij voeren dan actie voor dierenrechten en tegen mishandeling, zoals de befaamde Spaanse stierenfestivals.

Pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Geef een reactie

Laatste reacties (14)