15

Scholen kunnen ‘probleemleerlingen’ niet aan

Kabinet wil 'probleemleerlingen' in regulier onderwijs ... Meer dan helft scholen niet klaar voor speciaal onderwijs 

Vanaf volgend jaar zijn scholen verplicht om leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen passend onderwijs aan te bieden. Meer dan de helft van de schoolleiders zegt echter hier niet aan te kunnen voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van KRO Brandpunt en CNV Onderwijs.

58 procent van de schoolleiders denkt de deadline van volgend jaar niet te zullen halen. De wet Passend Onderwijs moet voorkomen dat leerlingen met problemen door scholen worden geweigerd. Ze kosten immers veel geld en extra energie. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de schooldirecteuren in de afgelopen jaren een kind met leer- of gedragsproblemen heeft geweigerd. Kinderombudsman Marc Dullaert startte twee jaar geleden een meldpunt om na te kunnen gaan of scholen hun zorgplicht veronachtzamen. Dullaert stelde destijds dat scholen steeds strengere toelatingseisen hanteren.

De nieuwe wet moet ervoor gaan zorgen dat probleemkinderen gewoon naar reguliere scholen kunnen. Zowel basis- als middelbare scholen. De leraren zeggen echter niet de middelen te hebben om de zogeheten ‘zorgleerlingen’ te helpen. Ook vrezen ze dat de aandacht die uitgaat naar de zorgleerlingen ten koste zal gaan van de andere leerlingen. “Er zijn maar één of twee kinderen nodig om een hele klas op stelten te zetten,” aldus de CNV-bond.

De vakbond pleit ervoor dat het kabinet meer geld in onderwijs gaat steken:

“Via het begrotingsakkoord komt 50 miljoen euro. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Daarvan kunnen basisscholen 1600 onderwijsassistenten in dienst nemen. In de praktijk betekent het dat een op de vier of vijf basisscholen er iemand bijkrijgt.”

Volgens persbureau Novum is extra begeleiding nodig voor een kwart van de anderhalf miljoen kinderen in het basisonderwijs. Zes procent van hen kampt bovendien met zulk grote problemen, dat de leerlingen in het speciaal onderwijs worden opgevangen. De nieuwe wet voorziet echter dat zo veel mogelijk van die leerlingen binnen het reguliere onderwijs terecht komt.

NRC: ‘Helft schoolleiders moet probleemleerlingen weigeren’
De Volkskrant: Scholen nog niet klaar voor probleemleerlingen
cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (15)