47

Schoon: CO2-vrij de weg op

Eerste auto op waterstof in Nederland de weg op

De eerste auto in Nederland met een brandstofcel die draait op waterstof, wordt vandaag gepresenteerd. Het betreft het model ix35 van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai.

Het bijzondere van de auto is dat deze niet wordt aangedreven door elektriciteit of olie, maar waterstof. Er kan 5,6 kilo waterstof in, waarmee volgens Hyundai 588 kilometer kan worden afgelegd. Tanken zou slechts enkele minuten duren.

Veertien jaar lang is door honderden ingenieurs aan de auto gewerkt. Volgens Hyundai is de waterstofauto volledig schoon. De enige emissie is waterdamp. Het is nu de bedoeling dat in 2015 nog zo’n 10.000 auto’s de weg op kunnen.

Nadeel is dat tanken vooralsnog een probleem is. In Arnhem staat een tankstations, verder worden in Helmond, Amsterdam, Rotterdam en Capelle nog stations ontwikkeld. Een ander nadeel is de prijs. Goedkoop is de auto niet; leasen kost zo’n 2000 euro per maand.

Hyundai gaat er daarom vanuit dat de overheden als eerste zullen overgaan op de waterstofauto en daarmee het goede groene voorbeeld zullen geven. Wanneer tanken ook om de hoek mogelijk is, zullen consumenten instappen, zo hoopt Hyundai.

NOS: Eerste ‘waterstofauto’ op de weg

Geef een reactie

Laatste reacties (47)