63

Schoppende agente niet vervolgd

OM: Geweld was rechtmatig ... PvdA Rotterdam wil snel debat over kwestie die veel emoties losmaakte ... GroenLinks: Politie heeft cursus sociale vaardigheden nodig

De agente die op zondag 17 juni in Rotterdam een dronken man bij zijn aanhouding schopte en sloeg, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie oordeelt dat het gebruikte geweld ‘rechtmatig en geoorloofd was’, zo maakt de Rotterdamse politie via een persbericht bekend. Het volledige rapport over dit incident moet nog verschijnen. De Rotterdamse PvdA wil een debat over de kwestie omdat deze veel emoties losmaakte.


Een omstander maakte van de hardhandige arrestatie een filmpje dat wijd verspreid raakte en veel reuring veroorzaakte. Op het filmpje is te zien hoe de agente een 29 jarige bewoner van de Riederlaan een paar rake trappen verkoopt. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw zegt in het persbericht van de politie:

Iedereen heeft een mening over hetgeen op het filmpje te zien is, zonder de context te kennen. De media, de burgers en ook de politiek. De politiemensen hadden te maken met een zwaar beschonken man die een handboei om één hand had en zeer onvoorspelbaar en agressief was. De agressie van de verdachte tegen de politieagenten wordt echter niet getoond in het gewraakte filmpje.

Getuigen verklaarden eerder dat de man niet agressief was. De PvdA in de Rotterdams gemeenteraad wil snel een debat wil over de kwestie, schrijft dagblad BN DE Stem. Dat liet het PvdA-raadslid Peter van Heemst weten. Van Heemst zegt dat de zaak veel emoties heeft losgemaakt. Hij wil dat een debat erover niet wordt doorgeschoven naar een moment na de zomer. 

Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte staat dit schopincident niet op zichzelf en komt buitensporig politiegeweld veel vaker voor in Rotterdam. Dat zegt hij dinsdag in de Metro.

De Rotterdamse afdeling van GroenLinks lanceerde na het incident de website politieknuppel.nl, waarop politiegeweld kan worden gemeld. Daar kwamen de afgelopen week ruim twintig meldingen binnen, waarvan vijf concreet en zorgwekkend waren, laat Bonte weten. “Het gaat dan om slaan en schoppen of haren die uit het hoofd worden getrokken.”

Volgens het bericht in de Metro houdt de Rotterdamse gemeenteraad donderdag een spoeddebat over de zaak. Bonte zal dan pleiten voor het aanscherpen van de huidige gedragsregels bij de politie. Volgens hem is het een ‘hardnekkig misverstand’ dat de samenleving vraagt om harder politieoptreden. “Wat de politie harder nodig heeft, is een cursus sociale vaardigheden.”

Politiepersbericht/BN De Stem

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)