Laatste update 12 oktober 2016, 15:55
18

Schrijver Dautzenberg verzon verzonnen nierdonatie

Pauw & Witteman en andere media in de maling genomen ... Verhaal leidde tot stijging donoren

12 oktober 2016: zie update onderaan

De beste manier om donoren te werven lijkt wel het verspreiden van verzonnen verhalen. Eerst was er de Grote Donorshow van BNN waarin een nier verloot zou worden maar die fake bleek. En nu bekent schrijver Anton Dautzenberg dat het verhaal uit zijn boek Samaritaan, waarin hij beschrijft hoe hij een nier afstaat aan een onbekende, verzonnen is.

Dautzenberg doet zijn bekentenis in zijn nieuwe verhalenbundel ‘En dan komen de foto’s’ waarin hij een ‘zelfinterview’ opneemt. In het VPRO-programma Nooit Meer Slapen, droeg hij gisteren een fragment voor. Volgens Dautzenberg, die eerder een rel veroorzaakte met een nep-column voor de ‘Avond van de Polemiek’ waarin hij de verongelukte zoon van schrijver A. F. Th. van der Heijden zou afbranden maar zich op het moment surpreme juist tegen de relbelustheid van de organisatie richtte.

Dautzenberg deed in 2011 bij Pauw & Witteman verslag van zijn altruïstische actie. Hij vertelde dat hij een nier beschikbaar stelde aan een onbekende omdat hij geraakt was door de dood van zijn vader. Nu bekent hij dat hij dat aanvankelijk wel van plan was geweest maar uiteindelijk niet durfde. Aan Jeroen Pauw had hij het litteken van een blindedarm-operatie getoond als ‘bewijs’.

Volgens de schrijver weten mensen niet goed om te gaan met het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Geïnterviewde politici vertellen volgens hem heel vaak verhalen die niet kloppen maar pas als een schrijver zoiets doet onstaat er woede. In het programma is te horen hoe hij een telefoongesprek voert met volgens zijn zeggen een boze redacteur van P&W.

Niettemin heeft zijn actie wel bijgedragen tot een toename van donoren, meldde de NOS vorige maand:
Steeds meer mensen besluiten om bij leven een nier af te staan aan een onbekende. In 2007 waren er nog 6 zogenoemde altruïstische donoren, dit jaar waren het er 41. Volgens de Transplantatiestichting is de toename te verklaren doordat altruïstische donatie nog niet zo lang bestaat. De mogelijkheid wordt volgens de stichting steeds bekender, ook door verhalen erover die het grote publiek bereiken. In 2011 schreef Anton Dautzenberg het autobiografische ‘Samaritaan’ over zijn keuze om een nier af te staan aan een onbekende.

De redactie van Pauw & Witteman ontkent dat ze boos zijn op de schrijver. Ze spreken van ‘gezonde verontwaardiging’ en zijn aan het bekijken of ze de schrijver opnieuw zullen uitnodigen om te praten over zijn nieuwe boek. In 2011 werd bekend dat de schrijver een aantal interviews voor de VPRO-gids uit zijn duim had gezogen.

Beluister hier het hele gesprek met Dautzenberg.

Correctie: in het artikel stond eerder abusievelijk vermeld dat het litteken van een niertransplantatie op de rug zit.

Aanvulling: De Volkskrant meldt te hebben vastgesteld dat Dautzenberg wel degelijk een nier heeft gedoneerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)