39

Schrijver Joost Zwagerman uit het leven gestapt

Matthijs van Nieuwkerk over de populaire schrijver en DWDD-gast

Joost Zwagerman, schrijver, essayist, dichter en publicist, is overleden. Dat meldt de Volkskrant. Hij in zijn woonplaats Haarlem een einde aan zijn leven gemaakt.


Zwagerman (Alkmaar, 1963) debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman ‘De houdgreep’. Op zijn 23ste schreef hij de verhalenbundel Kroondomein, om drie jaar later Gimmick! te publiceren. Met dat boek bereikte hij een groot leespubliek. Zijn boek Vals Licht werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Meer dan een schrijver alleen
Dat Zwagerman meer dan een schrijver alleen was, bewees hij onder meer tijdens zijn optredens in De Wereld Draait Door, waar hij met regelmaat kunstcolleges gaf. In 2003 en 2004 presenteerde hij het VPRO-programma Zomergasten.

Op het moment dat het nieuws naar buiten kwam, zou Zwagerman eigenlijk aan tafel gaan bij het radioprogramma Opium. Daar werd muziek gedraaid die hij had aangevraagd. De Volkskrant schrijft daarover:

Het programma Opium op 4 op Radio 4 draait op dit moment de muziek die Joost Zwagerman had aangevraagd. Hij zou dinsdagavond in de uitzending zijn om te vertellen over zijn nieuwe boek ‘De Stilte van het Licht’, waarin hij heeft onderzocht hoe in de schilderkunst licht wordt gebruikt om stilte uit te drukken. De presentator die op Zwagerman zat te wachten werd tijdens de uitzending op de hoogte gesteld van het trieste nieuws.

In 2008 won hij de culturele prijs de Gouden Ganzenveer die wordt toegekend aan een persoon of instituut met “grote betekenis voor het geschreven of gedrukte woord in Nederland”. Zwagerman was ook zeer geëngageerd. Hij schreef politieke pamfletten als ‘Hitler in de polder’ over de in zijn ogen krampachtige manier waarop links en met name de PvdA omging met de discussie over de multiculturele samenleving zoals die was ingezet door Fortuyn.

In mei moest Zwagerman de presentatie van het VARA-programma Meesterwerken nog aan zich voorbij laten gaan, om ‘gezondheidsredenen’.

Dat Zwagerman al langer aan depressie leed, was bekend. Hij schreef daarover, maar sprak er ook openlijk in De Wereld Draait Door. Bij Pauw sprak DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk over Zwagerman. Hij vertelde dat hij niet gemerkt had dat het met de schrijver zo slecht ging. “Hij was wel eens wat depressiever, maar dat het van deze ernst was wist ik niet.”

Geef een reactie

Laatste reacties (39)