Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schrijvers boycotten prestigieuze prijs voor Charlie Hebdo

  •  
29-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
charlie300_01.jpg
PEN-gala eert Charlie Hebdo met 'Freedom of expression award', volgens sommigen onterecht ... Salman Rushdie noemt boycotters 'pussies'
Er woedt een flinke rel in schrijversland om de beslissing van schrijversgilde PEN America om Charlie Hebdo te eren met de prestigieuze ‘Freedom of expression award’. Zes auteurs en leden – te weten Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner en Taiye Selasi – kondigden daarop aan de gala-avond te boycotten. De schrijvers zeggen Charlie Hebdo niet te willen ‘belonen’ voor hun controversiële cartoons, die volgens hen een deel van de Franse bevolking belachelijk maken dat al te vaak gemarginaliseerd, belaagd en geslachtofferd wordt. Zesentwintig andere schrijvers, onder wie Pulitzer- en National Book Award-winnaars, hebben zich inmiddels bij de boycot aangesloten.
De auteurs veroordelen de aanslag en brute moord op de redactie van Charlie Hebdo, maar plaatsen desalniettemin vraagtekens bij het toekennen van de prijs. Ze schrijven:
charlie300
Er is een verschil tussen het onvoorwaardelijk steunen van expressie die het betamelijke overschrijdt, en het enthousiaste belonen van die expressie. Het magazine lijkt geheel oprecht te zijn in zijn anarchistische oppositie tegen en minachting voor georganiseerde religie, maar in een ongelijke samenleving, heeft een aanval gericht tegen allen geen gelijkwaardig effect. Macht en prestige zijn elementen die erkend moeten worden in zo’n beetje alle uitingsvormen, inclusief satire.
Francine Prose schrijft op The Guardian:
Het is onze taak om schrijvers en journalisten te eren die dingen zeggen die gezegd moeten worden, die actief bezig zijn om ons de waarheid te brengen over de wereld waarin we leven. Dat is belangrijk werk dat doorzettingsvermogen en moed vereist. En dat is niet helemaal hetzelfde als het tekenen van grove karikaturen en het belachelijk maken van religie.
Salman Rushdie, die jarenlang gedwongen ondergedoken moest leven nadat een fatwa tegen hem werd uitgesproken na de publicatie van zijn boek De Duivelsverzen, heeft geen goed woord voor de boycot over. Hij verklaarde aan de New York Times: 
Als PEN als een organisatie voor vrije meningsuiting niet mag opkomen voor mensen die zijn vermoord voor het maken van tekeningen en hen niet mag vieren, dan is de organisatie zijn naam eerlijk gezegd niet waard. Wat ik tegen Peter en Michael en de anderen zou willen zeggen is: ik hoop dat niemand ooit achter jou aankomt.
Op Twitter ging de schrijver maandag nog een stapje verder:
De award wordt uitgereikt. PEN houdt voet bij stuk. Slechts 6 pussies. Zes auteurs die een beetje karakter missen.
Luz, die de cover van de eerste Charlie Hebdo tekende na de aanslag in januari, verklaarde vandaag dat hij geen tekeningen van de profeet Mohammed meer zal maken:
Ik teken het personage Mohammed niet meer, het interesseert me niet langer. Het verveelt me, net zoals Sarkozy. Ik ga hen niet mijn hele leven blijven tekenen.
Cc-foto: Jeanne Menj

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.