24

Schrikbewind heerst bij IKEA

Werknemers schrijven open brief aan oprichter meubelgigant: 'IKEA is ziek'

Onder de werknemers van woongigant IKEA heerst een cultuur van angst. Dat staat in een anonieme open brief van werknemers aan Ingvar Kamprad, de 89-jarige oprichter van IKEA. De brief is in handen van de Volkskrant.

De brief heeft de titel ‘kerstboodschap’ gekregen. Met het schrijven willen de werknemers Kamprad duidelijk maken hoe het er dagelijks op de werkvloer aan toe gaat. Hoge werkdruk en een verstikkend managementregime zijn er aan de orde van de dag. Met medewerkers die kritiek uiten of fouten maken wordt door het management keihard afgerekend. Werknemers kiezen er daarom voor te zwijgen, spreken hun leidinggevenden niet aan en vullen op periodieke enquêtes  alleen wenselijke antwoorden in. 

‘Al gauw pas je niet meer bij IKEA en wordt er zonder enige schroom afscheid van werknemers genomen.’

Werknemers worden geacht zeven dagen per week beschikbaar te zijn. Met persoonlijke omstandigheden wordt geen enkele rekening gehouden. Personeelsleden die mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan de tijden van de kinderopvang hebben het nakijken. 

Volgens Pieter Beuzenberg van vakbond FNV is het grootste probleem van IKEA dat alles wordt opgehangen aan beoordelingen.  ‘Medewerkers worden op ieder moment van de dag beoordeeld. In elke hoek staat wel een manager die iedereen in de gaten houdt. Dat werkt verlammend.’

In de brief aan Kamprad schrijven de werknemers te hopen dat de oprichter een verandering in deze werkwijze kan doorvoeren. Daarbij wordt verwezen naar de kerstboodschap van Kamprad zelf: 

‘Wanneer angst, zoals u zegt, een van de grootste ziektes is van deze tijd, dan is IKEA ziek.’

IKEA heeft laten weten naar aanleiding van de brief contact op te nemen met FNV. Een woordvoerder van het warenhuis zegt daarbij: ‘Het laatste dat we van ze hebben gehoord is dat ze tevreden waren over de nieuwe cao’.

Bron: de Volkskrant
Cc-foto: kaktuslampan

Geef een reactie

Laatste reacties (24)