13

Schultz negeert tegenvallende cijfers in jaarverslag ministerie

Minister van Verkeer rept met geen woord over tegenvallende reistijdwinst

Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer heeft alle relevante informatie over reistijdwinst bij 130-kilometerzones genegeerd en niet opgenomen in het financiële jaarverslag van haar ministerie over 2011, aldus de Algemene Rekenkamer. Schultz ging er in eerste instantie van uit dat de verhoging van de maximale snelheid een tijdwinst van 8 procent zou opleveren. Uit een onderzoek van Rijkswaterstaat komt naar voren dat gemiddeld slechts een tijdwinst van 1 procent wordt geboekt.

De minister geeft in haar jaarverslag wel aan dat files op snelwegen met 18 procent dalen door de ingebruikname van extra rijstroken, maar de Algemene Rekenkamer heeft alsnog kritiek. De Volkskrant schrijft hierover:

De Rekenkamer signaleert verder dat er geen actuele risicoafweging beschikbaar is voor het verkeersmanagementsysteem van matrixborden boven de rijstroken van snelwegen. De minister kan daardoor niet overzien of risico’s op onnodige filevorming en gevaarlijke verkeerssituaties goed wordt beheerst.

Ook heeft de minister volgens de Algemene Rekenkamer te weinig grip op de afspraken die zijn gemaakt met de Nederlandse Spoorwegen en de Luchtverkeersleiding. Beide organisaties wijken eenzijdig af van afspraken die eerder met het ministerie zijn gemaakt. Bij de NS gaat het om regelingen over de kans voor reizigers op een zitplaats in de trein, bij de luchtverkeersleiding om de registratie van het aantal voorvallen waarbij er mogelijk een risico voor de veiligheid ontstaat.

Lees hier het rapport

cc-foto: Katielips

Geef een reactie

Laatste reacties (13)