Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SCP: Werkgever heeft liever Mark dan Mohammed

  •  
20-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_49eee99cbc.jpg.jpg
Niet Westerse achternaam en geboorteplaats verkleinen kans op arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau
Mark heeft gemiddeld 44 procent kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Een kandidaat die beschikt over dezelfde kwaliteiten, maar de naam Mohammed draagt, wordt in 37 procent van de gevallen uitgenodigd door een potentiële baas. Dit schrijft de Volkskrant donderdag.
Het is een van de conclusies van onderzoek Liever Mark dan Mohammed? van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Dát Marokkanen, Antillianen, Turken en Surinamers gediscrimineerd worden door sommige werkgevers, hadden de onderzoekers op basis van eerder onderzoek wel verwacht. Ditmaal ging het hun om de vraag: in welke mate krimpen je kansen als je een niet-westerse achternaam of geboorteplaats hebt?
Allochtonen met een academische of hbo-opleiding ondervinden nauwelijks nadeel van een exotische achtergrond, aldus het onderzoek. Maar degenen met een mbo-diploma of lager hebben het wel extra moeilijk. Zij hebben zo’n 9 procentpunt minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek, ook al hebben ze dezelfde kwaliteiten als hun autochtone concurrent. ‘Dat is heel zorgelijk. In deze groep komt dit het hardst aan’, zegt Iris Andriessen, een van de SCP-onderzoekers. ‘De meeste niet-westerse allochtonen hebben dit opleidingsniveau en zijn aangewezen op deze banen.’
Lees verder in de Volkskrant

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.