Laatste update 04 juni 2018, 15:29
1

Seks, misdaad en religie in oud dagboek onder vloer van Frans kasteel

Een timmerman die rond 1880 aan het Franse kasteel Picomtal werkte blijkt bijna honderddertig jaar later onvermoede kwaliteiten te hebben gehad. Onder de vloer die hij in elkaar zette heeft hij lange potloodberichten achter gelaten. Ze lezen als een dagboek. Sommige passages zijn bijzonder schokkend te noemen en vormen een treffend tijdsbeeld.

Joachim Martin, de naam van de timmerman, schreef onder andere: ‘In 1868 passeerde ik rond middernacht de staldeuren. Ik hoorde gekreun. Het was de minnares van een oude vriend, die aan het bevallen was.’ Volgens Martin kreeg de vrouw in totaal zes kinderen, waarvan er liefst vier vermoord werden door een oude vriend. De lijkjes begroef hij in een stal. De oude vriend probeerde bovendien zijn vrouw te verleiden, schrijft de schrijvende vakman. ‘Al wat ik moet doen is één woord zeggen en naar de stallen wijzen en ze belanden allemaal in de gevangenis. Maar ik doe het niet: hij is een oude vriend. En zijn moeder is de minnares van mijn vader.’

Ook de kerk lag toen al onder vuur, zij het dan dat de kritiek letterlijk wat werd toegedekt. Over de lokale priester schreef hij: ‘Ik vind het heel fout dat hij zijn neus steekt in onze familiezaken en vraagt hoe iemand de liefde bedrijft met zijn vrouw. Hij wil weten hoeveel keer per maand. Dat varken zou opgehangen moeten worden.’ Martin had op het moment dat hij zijn berichten maakte vier kinderen met zijn vrouw.

Picomtal is overigens hetzelfde kasteel waar Mart Smeets zijn programma Avondetappe, over de Tour de France, presenteerde. De berichten zijn jaren geleden al gevonden, maar het nieuws komt nu pas naar buiten.

Cc-foto: jmsatto

Geef een reactie

Laatste reactie