Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede vanwege seksistische ‘sugardaddy' campagne

  •  
26-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
6896633252_721e2a422b_z
In België is er ophef ontstaan over een reclamecampagne van de Noorse site ‘Rich Meet Beautiful’, die oudere, rijke mannen aan jonge studentes wil koppelen. De reclame toont een half ontbloot vrouwenlichaam dat suggestief haar bh-bandje omlaag trekt, en de tekst ‘Hey studenten! Een studentenlening? Date een Sugar Daddy!’ De campagne richt zich op jonge studentes tussen de 18 en de 26 jaar.
De stad Leuven zegt dat de campagne in hun stad, waar veel studenten wonen, niet welkom is:
“Dit soort reclame voor machtsmisbruik heeft geen plaats in een egalitaire samenleving en al zeker niet in een progressieve studentenstad als Leuven. Het beeld en de hele opzet getuigt van een totaal achterhaalde en seksistische visie op mannen en vrouwen die wij ten stelligste volledig verwerpen”, zegt Leuvense bestuurder Denise Vandevoort. Ook haar collega Bieke Verlinden heeft ernstige bezwaren tegen de campagne: ‘Onderwijs is een recht van ieder kind. Het is aan ons als samenleving, om ervoor te zorgen dat dit financieel haalbaar blijft voor iedereen, en niet aan zogenaamde sugar daddy’s die van de financiële noden van jonge mensen misbruik maken om hen te manipuleren’, aldus Verlinden.
Er zijn al klachten ingediend bij de Belgische Jury voor Ethische Praktijken. Bianca Debaets, de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, spreekt zich hard uit tegen de reclames.  Ze zegt dat ze gechoqueerd is door de ‘agressieve en verachtelijke’ campagne van een bedrijf dat volgens haar ‘ongetwijfeld actief in het domein van de prostitutie van jonge studentes’.
Ze heeft vooral een probleem met de doelgroep van de campagne:
"Voor mij gaat het om de uitbuiting van kwetsbare meisjes die het soms niet breed hebben en die worden aangetrokken met de belofte van overvloedige geschenken en financiële vergoedingen als ze zich ter beschikking stellen van oudere zakenmannen."
Daarnaast is de reclame an sich ook onacceptabel voor Debaets. De beelden zijn ‘seksistisch en vernederend’. Ze heeft daarom niet alleen zelf een klacht ingediend bij het Brusselse parket, maar roept ook alle Brusselse burgemeesters op om de campagne niet op te laten hangen in hun grondgebied.
Bron: VRT,   De Morgen
 
 
 

Meer over:

reclame, seksisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.