Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sekstoerist is meestal een gewone vakantieganger of zakenman

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1730 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-13-om-15.19.52
De grootste daders van sekstoerisme zijn niet pedofielen, maar toeristen en zakenmensen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een rapport van kinderrechtenorganisatie Defence for Children. De meeste daders waren ook helemaal niet van plan een kind te misbruiken, maar deden het omdat de gelegenheid zich voordeed en ze het gevoel hadden ermee weg te kunnen komen.
In het donderdag verschenen rapport schrijven de onderzoekers de toename van seksuele uitbuiting van kinderen toe aan de groei van de toeristische sector, de laatste twintig jaar. ‘Meer mensen reizen rond en zelfs de meest afgelegen plekken op de wereld zijn bereikbaar dankzij goedkopere reizen en de opkomst van het internet.’ Online is het vele malen eenvoudiger anoniem een verre reis te boeken. Ook raken via mobiele telefonie en internet kinderen vaker verstrekt in seksnetwerken.
De typische dader – een witte, westerse, rijke pedofiel van middelbare leeftijd die naar Zuidoost-Azië reist – bestaat niet meer, zegt Defence for Children. Het kindermisbruik wordt gepleegd door toeristen, expats, zakenreizigers en zelfs vrijwilligers. ‘De Sekstoeristen zijn meestal geen pedofielen, maar gelegenheidsdaders.’ Ook komt het steeds vaker voor dat dader en slachtoffer van het zelfde continent komen. Daarnaast is er een verschuiving te zien van landen waar sekstoerisme in toenemende mate voorkomt: in Portugal, Oekraïne, Moldavië en Turkije is de stijging het grootst.
En ook het typische slachtoffer – meisjes die opgroeien in armoede – bestaat niet meer. Ook jongens zijn steeds vaker slachtoffer. ‘Er bestaat niet één groep slachtoffers, alle jongeren hebben hun eigen verhaal en identiteit, al hebben ze één ding gemeenschappelijk: hun kwetsbaarheid.’
Door die verscheidenheid aan daders én slachtoffers is het volgens de onderzoekers moeilijk om het probleem aan te pakken. Afspraken die wereldwijd gemaakt zijn om daders op te sporen en te straffen, voldoen niet en een andere aanpak is daarom nodig. De organisaties betrokken bij het onderzoek pleiten voor een betere uitwisseling van gegevens en een wereldwijde database van veroordeelden. Ook zouden er wereldwijd betere afspraken met internetproviders gemaakt moeten worden om misbruik te bestrijden.
Aan het onderzoek ‘Offenders on the Move’ werkten tientallen organisaties van over de hele wereld mee. De resultaten zijn gebaseerd op gegevens uit zeventig landenrapporten over seksueel misbruik. Defence for Children plaatst daarbij wel de kanttekening dat het rapport niet volledig is, omdat aan het onderzoek geen exacte vergelijkbare landencijfers ten grondslag liggen. Zo is niet elk land even nauwkeurig in het registreren van data en zwijgen nog altijd veel slachtoffers over misbruik.
Bronnen: Volkskrant, Knack cc-foto: André
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.