Laatste update 21:04
65

Amerikaanse senator gewond tijdens schietpartij honkbaltraining

Woensdagochtend is in Virginia een groepje republikeinse congresleden en parlementsleden beschoten tijdens een training voor hun honkbalteam. Een prominent congreslid van de republikeinse partij, Steve Scalise, en twee agenten raakten gewond. Een andere gewonde zou een medewerker zijn van een van de Congresleden. De politie noemt het een ‘opzettelijke aanval’.

Scalise is in zijn heup geraakt, maar ligt inmiddels in het ziekenhuis in stabiele toestand. Hoe het met de andere slachtoffers gaat is nog onbekend. De identiteit van de dader is bekendgemaakt. Het gaat volgens CNN om James Hodgkinson uit Belleville Illinois. De 66-jarige dader werd neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen.

Volgens de FBI  is het nog te vroeg om te zeggen of de schietpartij een terreuractie was, of dat de congresleden in het bijzonder een doelwit waren. ‘Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Het is nog heel rauw op het moment’ zei Tim Slater, de FBI-agent die het onderzoek leidt.

Rand Paul, een van de aanwezige senatoren, zei tegen CNN dat het zonder de aanwezigheid van de politie een ‘bloedbad’ was geworden. ‘Niemand zou het overleefd hebben zonder de Capitol Hill politie’ aldus Paul. Een ander congreslid dat nij de schietpartij aanwezig was, Mo Brooks, zegt dat de schutter een semiautomatisch wapen gebruikte om de politici te zo’n 50 tot 100 keer te beschieten.

Scalise is het eerste congreslid dat beschoten is sinds Gabby Giffords, toen senator voor Arizona, in januari van 2011 in haar hoofd werd geschoten. Giffords, het doelwit, overleefde de aanval, maar achttien anderen raakten gewond, waarvan zes dodelijk.

Bron: CNN

Update 20.57

De vermeende dader van de schietpartij lijkt als vrijwilliger betrokken te zijn geweest bij de campagne van Bernie Sanders. Dat maakt de Democratische senator zojuist bekend. Sanders zegt misselijk te zijn van de ‘verachtelijke daad’: ‘Laat me zo duidelijk zijn als ik maar kan. Geweld, van welke soort dan ook, is onacceptabel in onze maatschappij en ik veroordeel deze actie in de sterkst mogelijke termen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (65)