62

SGP-wethouder: ‘Homovlag hijsen druist in tegen mijn geweten’

Politicus Goes weigerde vlag in top te brengen tijdens Coming Out Day

Een wethouder van de streng-gereformeerde SGP heeft afgelopen zaterdag geweigerd in Goes de homovlag te hijsen ter viering van de internationale Coming Out Day. André van der Reest die ook de ChristenUnie vertegenwoordigt deed een beroep op gewetensbezwaren.

Omroep Zeeland meldt:

Van der Reest is van mening dat iedere Nederlander, ongeacht ras, geslacht, levensovertuiging of geaardheid recht heeft op een respectvolle behandeling. “Maar als men mij vraagt representatieve handelingen te verrichten als het hijsen van een homovlag, dan kom ik conflict met mijn geweten. Dat heeft te maken met mijn levensovertuiging. Op grond van de Bijbel heb ik een andere overtuiging over hoe ik omga met dit soort onderwerpen. Als bestuurder onderschrijf ik volledig artikel 1 van de Grondwet, maar vraag me niet handelingen te verrichten waarbij ik in gewetensnood kom.

De wethouder zegt dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt of dit onder zijn portefeuille valt.

In plaats van Van der Reest werd de vlag gehesen door een collega van de VVD. De fractie van de PvdA noemt de gang van zaken “ongebruikelijk” en heeft om opheldering gevraagd. 

De aan D66 verbonden Jonge Democraten Brabant, die ook actief zijn in Zeeland, vinden de afwezigheid van de wethouder opmerkelijk, aldus een verklaring. Voorzitter Hannah Bolder vindt het “een zorgelijke situatie dat we naast de weigerambtenaar nu ook weigerwethouders hebben. Een wethouder die homo-tolerantie in zijn portefeuille heeft, kan de LHBT gemeenschap op deze dag niet in de kou laten staan. Als Van der Reest inderdaad vanwege persoonlijke bezwaren afwezig was, dan is dit onacceptabel.”

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (62)