11

Shell blijft boren in Noordpoolgebied

Rechter wijst bezwaren van milieuorganisaties af

Oliemaatschappij Shell kan gewoon doorgaan met proefboringen in het Noordpoolgebied. Dat heeft de rechter in Alaska besloten. De rechter wijst de bezwaren van milieuorganisaties tegen de boringen in de Tsjoektjenzee en de Beaufortzee af.


Volgens Greenpeace zou Shell niet goed voorbereid zijn op eventuele olielekkages. Samen met andere milieuorganisaties eisten ze dat de rechter de vergunningen zou intrekken. De noodscenario’s van Shell zouden zijn gebaseerd op ongeloofwaardige aannames. Zo zou Shell in geval van een olielek materieel willen inzetten dat nog nooit in het poolgebied is getest. De rechter stelt nu dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken geen fouten heeft gemaakt bij de aanvragen en de goedkeuring.

Na Alaska heeft Shell nu een deal gesloten met de Russische olie- en gasmaatschappij Gazprom om via Rusland het Noordpoolgebied te kunnen exploiteren. Volgens Greenpeace kent Gazprom een geschiedenis van olierampen en dekmantels. Daarom is de milieuorganisatie een petitie gestart tegen deze samenwerking.

De Volkskrant: Shell mag blijven boren in Noordpoolgebied

Geef een reactie

Laatste reacties (11)