Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell en Nigeria falen in schoonmaak Nigerdelta

  •  
04-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ShellNigeria_300_02.jpg
Shell ging gewoon door met de door de VN afgekeurde reinigingsmethodes… Nigeriaanse autoriteiten controleerden niet
Shell en Nigeria doen onvoldoende om de Nigerdelta schoon te maken. In een vernietigend rapport schrijven onder andere Amnesty International en Milieudefensie dat er is gefaald met de aanpak.
In 2011 werd Shell door de VN al op de vingers getikt omdat alle reinigingsmethodes onvoldoende hadden opgeleverd. Nu, na drie jaar, is er volgens milieuorganisaties nog steeds geen verbetering.
“Uit onze evaluatie van het VN-rapport, waarin 27 zeer specifieke aanbevelingen aan Shell en de Nigeriaanse overheid worden gedaan, blijkt dat drie jaar later nog geen enkele aanbeveling is uitgevoerd”, zegt Nicole Sprokel van Amnesty International.
Het VN-milieubureau Unep deed onderzoek naar de schoonmaakacties van Shell. In haar onderzoeksrapport concludeert Unep dat er op veel locaties onvoldoende is opgeruimd en dat Shell niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen:
Het is verbijsterend hoeveel olie er nog ligt in de Niger delta. Het is er nog viezer en de olie is nog meer verspreid dan wij vreesden.
In een verklaring op de website schrijft Milieudefensie:
Uit het Unep rapport blijkt dat land, water en grondwater ernstig vervuild zijn. Het drinkwater bevat extreem hoge concentraties van het kankerverwekkende benzeen en de ooit belangrijke visserij is onmogelijk geworden. Unep schat dat het schoonmaken van Ogoniland lang gaat duren en minstens een miljard dollar gaat kosten. Ogoniland is nog maar een klein deel van het gebied in de Niger delta waar Shell actief is. Milieudefensie roept Royal Dutch Shell daarom op om miljarden te reserveren voor het saneren van het gebied en niet langer te dralen met het starten van degelijke opruimwerkzaamheden. Iedere maand uitstel betekent voor de bewoners en de natuur in de delta weer een maand langer leven in de olietroep.
Shell herkent zich helemaal niet in het rapport. Volgens een woordvoerder klopt het niet dat er totaal geen vooruitgang is geboekt. Shell meent wel degelijk te hebben geinvesteerd in het gebied, met name in de voorzieningen voor de lokale bevolking. Ook vindt Shell dat zij niet alleen verantwoordelijk gehouden kan worden voor de schoonmaakklus. “Een partij redt het niet”, vervolgt de woordvoerder. “We hebben bijvoorbeeld ook veel te maken met sabotage. De realiteit is dan dat we dweilen met de kraan open.”
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.