14

Shell in problemen door sabotage in Nigeria

Omstreden olieproductie in Ogoni-land gehalveerd

Shell heeft een zogeheten ‘force majeure’ afgekondigd voor de olieproductie in de Ogoni-delta. Een force majeure wil zeggen dat een bedrijf niet aan zijn contractuele verplichtingen kan voldoen. Lokale bewoners voeren al jaren een hevige strijd tegen de praktijken van Shell in het gebied.


Volgens critici heeft Shell het woongebied van in de Ogoni-delta praktisch verwoest. Het wingebied behoort tot een van de meest vervuilde terreinen ter wereld. Shell beschuldigt de lokale bevolking van sabotage en illegaal aftappen. De bevolking daarentegen stelt dat de oliegigant op grote schaal milieurampen veroorzaakt. Een groot deel van de bewoners leeft van de visvangst in het moerasgebied. Grootschalige verspillingen van olie hebben die vangst onmogelijk gemaakt. Het illegaal aftappen van olie is een alternatieve inkomstenbron.

Shell schroeft de productie terug vanwege sabotage van de leidingen.

Beurs.nl schrijft:

Volgens SPDC zijn er zes opzichzelfstaande incidenten geregistreerd bij de Okordia-Rumuekpe pijpleiding tussen 2 augustus en 15 augustus dit jaar, terwijl er op 21 augustus ook sabotage werd gemeld aan de dichtbijgelegen Adibawa pijpleiding.

Het opereren van Shell in Nigeria is al lang onderwerp van kritiek. Amnesty International roept de vestigingslanden van Shell, het VK en Nederland, op om actie te ondernemen tegen het bedrijf (zie video). Eerder deze maand stelde een onderzoek door de VN vast dat de schade die olieboringen aanrichten immens is. Zo wordt ook het drinkwater van de bevolking vergiftigd.

Shell schuift alle schuld op saboteurs.

The Guardian: Shell oil spills in the Niger delta: ‘Nowhere and no one has escaped’

Verspil niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)