3

Shell mag gaan proefboren op de Noordpool

SP: Kabinet draagt verantwoordelijkheid als Nederlands bedrijf zich niet goed gedraagt in het buitenland

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Shell toestemming gegeven om proefboringen te verrichten in het Arctische gebied. De Nederlandse oliemaatschappij wil volgend jaar de operatie gaan starten in de Beaufortzee ten noorden van Alaska.

Alleen de Amerikaanse milieu- en natuurautoriteiten kunnen Shell nog tegenhouden. Zij moeten de boorplannen van Shell nog gaan goedkeuren. Een woordvoerder van Shell laat aan Trouw weten goede hoop te hebben dat de proefboring mag doorgaan.

We zijn voorzichtig optimistisch dat we rond deze tijd volgend jaar aan het boren zullen zijn”, aldus een woordvoerder.

Milieuorganisaties en wetenschappers zijn geen voorstanders van de olieboringen in het Noordpoolgebied. Hun belangrijkste bezwaar is de kans op mogelijke lekkages die in dit gebied nauwelijks zijn te bestrijden.
Opmerkelijk was dat de Amerikaanse overheid Charles Monnet, die wordt gezien als één van de belangrijkste Noordpool wetenschapper, vorig week op non-actief zette vanwege een onbekend ‘integriteitsonderzoek’. Public Employees for Environmental Responsibility (PEER) vindt dat Monnet op een zeer discutabel moment de mond wordt gesnoerd. Charles werd bekend om zijn onderzoek naar ijsberen op de Noordpool. Hij toonde aan dat de dieren verdrinken vanwege de opwarming van de aarde.

Shell dier eerder deze week zijn fouten toegaf over de olielekkages in de Nigerdelta moet goed in de gaten gehouden worden, meent oppositiepartij SP. Shell kreeg van de VN harde kritiek te verduren over de opruimwerkzaamheden in Nigeria. De vervuiling in de Nigerdelta is mogelijk de grootste ooit in de wereld. Herstel van het Ogoniland in het zuidoosten van Nigeria kan wel 25 tot 30 jaar duren.

De SP vindt dat het kabinet een reactie moet geven op het onlangs gepubliceerde rapport van de VN over de opruimwerkzaamheden van Shell in Nigera. “De regering draagt de verantwoordelijkheid als een Nederlands bedrijf zich niet goed gedraagt in het buitenland.” SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat staatssecretaris Bleker (Landbouw, Natuur en Innovatie) en minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen worden.
Trouw: Shell mag van VS bij de noordpool boren

cc-foto: DanielGuip

Geef een reactie

Laatste reacties (3)