Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell moet met 1 miljard dollar over de brug komen voor Nigeria

  •  
10-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bedrag is noodzakelijk om Nigerdelta op te ruimen, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International
Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell moet met één miljard dollar over de brug komen om de Nigerdelta in Nigeria op te ruimen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Shell heeft eerder verantwoordelijkheid erkend voor twee schadelijke olielekken in 2008, waardoor het leven in het vissersdorp Bodo ernstig is beschadigd.
Amnesty roept Shell op om onmiddellijk geld te storten om de schade die door de lekkages werd aangericht te herstellen. De gemeenschap in het vissersdorpje probeert al jaren, tevergeefs, een vergoeding te krijgen voor de geleden schade. Inmiddels is de gemeenschap een gerechtelijke procedure gestart in Groot-Brittannië.
Shell heeft in een persbericht aangekondigd dat het ‘veel van de aanbevelingen van het rapport al aan het toepassen is’ en dat het bedrijf ‘gepaste schadevergoedingen’ zal storten. Welk bedrag dit uiteindelijk zal zijn laat Shell over aan de gerechtelijke procedures.
In oktober kondigde het bedrijf nog aan dat zijn nettowinst in het derde kwartaal verdubbeld is tot bijna 7 miljard dollar.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.