Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell-schip niet op kust Alaska vastgelopen?

  •  
18-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Shell_Alaska300.jpg
Shell lijkt vastberaden naar olie te boren voor de kust van Alaska. Dat blijkt uit de hoeveelheid geld die er al in gestoken, 4 miljard dollar, maar ook uit de grote moeite die het bedrijf doet om incidenten in het gebied te verdoezelen. Een Shell-schip raakte afgelopen zaterdag op drift en kwam gevaarlijk dicht bij het strand. Zeg maar gerust erop. Shell houdt vol dat het schip op bijna honderd meter van de kust bleef liggen, maar foto’s spreken dat tegen. Nobel Discoverer, Shell Oil Drilling Vessel, Shows No Signs Of Damage, Coast Guard Claims
Het schip de Noble Discoverer (what’s in a name) lag verankerd bij de eilandengroep de Aleoeten in de Bering Zee. Het raakte zaterdag op drift door harde wind en werd meegesleept, volgens de officiële berichten tot op 100 yards (ruim negentig meter) van het strand. Dat meldde onder andere de Huffington Post
Lokale bewoners, waaronder de havenmeester van wat heel toepasselijk de Dutch Harbour heet, spreken deze lezing tegen. Havenmeester Kristjan Laxfoss zei zondag tegen persbureau AP dat er “geen twijfel over kan bestaan dat het schip de kust heeft geraakt”. “Dichterbij kon het niet komen. Het lag op het strand.”
Hij was zo verbolgen over de officiële lezing van het incident dat hij besloot foto’s te posten op Facebook die het tegendeel bewijzen.
Het boren naar olie in het Noordpoolgebied brengt grote risico’s met zich mee. Als er in deze ijzige wateren een ongeluk gebeurt is hulp ver weg en zullen de weersomstandigheden soms niet toestaan dat deze hulp wordt geleverd. Shell heeft deze risico’s steeds gebagatelliseerd door te stellen dat het zelf noodvoorzieningen organiseert door schepen in de buurt te houden. Nu blijkt dat de Shell-schepen zelf ook niet altijd bestand zijn tegen de brute natuurkrachten in het gebied.
Shell_Alaska620
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.