10

Shell schrapt weer duizend banen

Bestuurder krijgt vertrekpremie: 5,5 miljoen euro

Shell schrapt voor de tweede keer in korte tijd duizend banen. Klappen vallen vooral bij de afdelingen verkoop en raffinage, maar ook bij de kantoren.

Het olie- en gasconcern heeft wereldwijd circa 101.000 mensen in dienst. Shell kondigde bij de presentatie van de jaarcijfers begin februari ook al een reductie aan van duizend banen. Die ingreep trof ook vooral ‘downstream’ (oftewel: verkoop en raffinage). Dit onderdeel werd vorig jaar flink geraakt door overcapaciteit als gevolg van de wereldwijde recessie, zo meldt onder meer De Pers.

Kort na zijn aantreden als bestuursvoorzitter vorig jaar zomer kondigde Peter Voser het ontslag aan van vijfduizend werknemers, onder wie circa achthonderd in Nederland. Voser vindt dat Shell de afgelopen jaren te log was en vooral te veel naar binnen was gekeerd. Hij herhaalde dinsdag dat hij een “meer competitieve prestatie” wil zien in de komende jaren.

De Telegraaf signaleert in het jaarverslag dat voormalig Shell-bestuurder Linda Cook vorig jaar een vertrekpremie heeft gekregen van 5,5 miljoen euro. Cook werd lange tijd gezien als de opvolger van topman Jeroen van der Veer, maar uiteindelijk verwierf Voser die functie.

Zelf verdiende de Zwitserse topman over het afgelopen jaar ruim 3,8 miljoen euro, inclusief een langetermijnbonus van 690.000 euro. Zijn voorganger Van der Veer, inmiddels commissaris van Shell, ontving een kleine 4,9 miljoen euro, inclusief ruim 1,3 miljoen euro langetermijnbonus. 

Foto: Nick Humphries (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (10)