2

Shell zwijgt over olielekkages Nigeria

Milieudefensie probeert documenten af te dwingen voor rechtszaak tegen olieconcern

Shell weigert om Milieudefensie en drie Nigerianen inzage te geven in documenten, die meer licht kunnen werpen op de toedracht rond lekkages uit Shell-oliepijpleidingen in de Niger Delta. Het verzoek om inzage is onderdeel van een rechtszaak van vier Nigeriaanse boeren en de milieuorganisatie tegen Shell wegens ernstige olievervuiling in de Delta.

Milieudefensie en drie van de vier Nigerianen dienden in maart een zogenoemd exhibitieverzoek in bij de rechtbank, waarin inzage in de dertig interne Shell-documenten werd gevraagd, zo meldt Vroege Vogels. Nu blijkt dat het bedrijf geen enkel document openbaar wil maken. Het geeft daarvoor puur juridische en formele redenen. Opvallend is verder dat Shell beweert dat bepaalde opgevraagde stukken – zoals een volgens de Nigeriaanse wet verplicht journaal waarin de effecten van olielekkages per dag worden bijgehouden – eenvoudigweg niet bestaan.

Geert Ritsema, de internationale woordvoerder van Milieudefensie, laat weten:

“Deze weigering is tekenend voor Shell. Het bedrijf vertikt het om échte verantwoording af te leggen voor de gigantische olievervuiling die het in Nigeria veroorzaakt. Shell probeert, door steeds juridische obstakels op te werpen, te voorkomen dat de zaak inhoudelijk voor de rechter komt. Ondertussen verzuimt het serieus te investeren in een regio die tot nu toe ongestraft als melkkoe gebruikt kon worden. De inwoners zitten ondertussen al jaren in de viezigheid en zonder bron van inkomsten.

Meer bij Vroege Vogels.

Lees ook: Zembla over de vuile olie van Shell

Geef een reactie

Laatste reacties (2)