120

Sigaretje op het terras onder vuur

In New York mag je al niet meer roken op terrassen in de horeca… 'Verbod in Nederland is kwestie van tijd'

Zit je lekker met je voorgerecht in het zonnetje op een terras, steekt je buurman opeens een sigaret op. Binnen is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat er niet gerookt wordt, maar buiten wordt nogal altijd gewoon gerookt. Alleen daar lijkt nu verandering in te gaan komen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

Nu het weer warmer wordt, zitten de terrasjes weer dagelijks vol. En hoewel er binnen in de horeca niet meer gerookt mag worden, is dat buiten nog steeds toegestaan.

Volgens Horecadeskundige Wouter Verkerk is het een kwestie van tijd voordat ook op de terrassen rookverboden gaan komen. In een gesprek met het AD zegt hij:

Steeds meer klanten vragen naar een rookvrij terras, ze vinden het vies om in de rook van een ander te zitten.

In New York mag je al niet meer roken op het terras. Ook in parken en op stranden is de sigaret daar taboe. Maar in Nederland is dat nu nog niet het geval.

Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen denkt ook dat het een kwestie van tijd is voordat het ook buiten verboden gaat worden om te roken. Willemsen:

Er is sprake van veranderend normbesef. Niet roken is de norm geworden. Roken is niet meer van deze tijd. Het wordt steeds minder geaccepteerd, ook in de buitenruimte.

De Koninklijke Horeca Nederland ziet een totaalverbod op de sigaret in de Nederlandse horeca overigens niet zitten.

Lees: ‘Rokers ook persona non grata op ’t terras’ in het AD.

CC foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (120)