Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Singapore berecht Britse anti-doodstrafactivist

  •  
19-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Britse auteur Alan Shadrake is in Singapore opgepakt en aangeklaagd voor smaad
Shadrake schreef het boek ‘Once a Jolly Hangman – Singapore Justice in the Dock’ , waarin hij het Singaporese gebruik van de doodstraf aan de kaak stelt. Hij kan een gevangenisstraf van twee jaar krijgen.
Reden voor de aanklacht is naar alle waarschijnlijkheid zijn karakterisering van het proces en de executie van Vignes Mourthi. In zijn boek omschrijft hij deze als “misschien wel een van de verschrikkelijkste dwalingen in de geschiedenis van Singapore”. Mourthi werd veroordeeld voor het vervoeren van nog geen 30 gram heroïne.
RTEmagicC_84257712_b7af411f98.jpg
In Singapore wordt de doodstraf bij een aantal misdrijven zoals moord, verraad en drugshandel, steevast gehanteerd. Shadrake interviewde voor zijn boek onder andere een voormalig beul van de Singaporese Changi gevangenis.
De regering heeft een verklaring afgelegd aan de BBC waarin ze stelt het boek niet te verbieden, maar boekhandels wel ‘adviseert’ het boek niet op te nemen in hun voorraad.
Mensenrechtenorganisaties uiten al lange tijd kritiek op de regering voor de manier waar ze omgaat met censuur. Eerder al werd een film over een mensenrechten-activist verboden, omdat deze niet het ‘algemeen belang’ zou dienen.
cc-foto: Brian Geek

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.