15

Singapore berecht Britse anti-doodstrafactivist

De Britse auteur Alan Shadrake is in Singapore opgepakt en aangeklaagd voor smaad

Shadrake schreef het boek ‘Once a Jolly Hangman – Singapore Justice in the Dock’ , waarin hij het Singaporese gebruik van de doodstraf aan de kaak stelt. Hij kan een gevangenisstraf van twee jaar krijgen.

Reden voor de aanklacht is naar alle waarschijnlijkheid zijn karakterisering van het proces en de executie van Vignes Mourthi. In zijn boek omschrijft hij deze als “misschien wel een van de verschrikkelijkste dwalingen in de geschiedenis van Singapore”. Mourthi werd veroordeeld voor het vervoeren van nog geen 30 gram heroïne.

In Singapore wordt de doodstraf bij een aantal misdrijven zoals moord, verraad en drugshandel, steevast gehanteerd. Shadrake interviewde voor zijn boek onder andere een voormalig beul van de Singaporese Changi gevangenis.

De regering heeft een verklaring afgelegd aan de BBC waarin ze stelt het boek niet te verbieden, maar boekhandels wel ‘adviseert’ het boek niet op te nemen in hun voorraad.

Mensenrechtenorganisaties uiten al lange tijd kritiek op de regering voor de manier waar ze omgaat met censuur. Eerder al werd een film over een mensenrechten-activist verboden, omdat deze niet het ‘algemeen belang’ zou dienen.

BBC: British author of death penalty book held in Singapore

cc-foto: Brian Geek

Geef een reactie

Laatste reacties (15)