252

Sinterklaas is niet links

CDA en VVD blijken niet zuiniger dan 'potverterende' PvdA

Het beeld van de “potverterende” PvdA dat concurrenten VVD en CDA in de verkiezingscampagne schetsen wordt niet gestaafd door feiten. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag op basis van een historisch overzicht van op CBS-cijfers gebaseerde begrotingstekorten. Volgens deze cijfers waren er in jaren van economische groei relatief minder vaak tekorten bij regeringen met de PvdA dan bij regeringen met CDA en VVD.


Ook in de komende verkiezingsstrijd zullen begrotingstekort en staatsschuld weer een belangrijke rol gaan spelen. Traditioneel zijn het de partijen aan de rechterflank, als VVD en CDA, die partijen aan de linkerflank, als de PvdA, ervan beschuldigen de tekorten teveel te laten oplopen. Voor een solide financieel beleid moet je volgens die partijen bij hen zijn. “Joop den Uyl was de meester, Diederik Samsom is een goede leerling”, zo zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma onlangs nog in de Kamer in een referentie aan “het oude potverteren”. Hij refereerde daarbij aan de beroemde opmerking van Hans Wiegel over Joop den Uyl: “Sinterklaas bestaat, hij zit daar.” Het kabinet-Den Uyl kwam inderdaad uitsluitend met tekorten, maar die waren veel minder hoog dan in de jaren van CDA-bewind daarna.

Volgens de Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon (Openbare financiën)  is er ook een parallel met de VS. “De ‘rechtse’ Reagan liet het tekort uit de hand lopen, de ‘linkse’ Clinton boekte een overschot.”

NRC gaat verder met:

Ook VVD-leider Stef Blok verwijt links regelmatig spilzucht. “Het is altijd lastig aan een socialist uit te leggen waarom je niet meer geld moet uitgeven dan je binnenkrijgt.” Maar ook in jaren dat de VVD aan de regering meedeed is dat vaak gebeurd. In een reactie zegt Blok dat het “onredelijk is om zo terug te kijken”, omdat het met “the benefit of hindsight” gebeurt. Hij wijst erop dat het begrotingsbeleid van Lubbers in die tijd als keihard werd gezien door de bevolking: “Het Malieveld stroomde vol, jaar in, jaar uit.” CDA-leider Buma wilde niet reageren.

NRC: CDA en VVD blijken niet zuiniger dan ‘potverterende’ PvdA 

Geef een reactie

Laatste reacties (252)