Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Situatie Jemen weer verslechterd

  •  
05-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Rosenthal roept Nederlanders op te vertrekken uit Jemen - Er wordt geen consulaire hulp meer geboden aan Nederlanders in de regio
De wapenstilstand in Jemen is voorbij. In de hoofdstad Sanaa is geweervuur en het geluid van explosies gehoord. Dat meldt NRC Handelsblad. Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, roept alle Nederlanders die zich in Jemen bevinden op te vertrekken uit het land. Ze kunnen niet langer rekenen op consulaire bijstand.
Zaterdag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk gesloten. Nederlanders die in Jemen zijn kunnen daarom niet meer rekenen op hulp van Nederland, maar zijn aan het lot overgelaten. Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, roept ze daarom op allemaal te vertrekken uit Jemen. Reden voor de sluiting van de ambassade is de verslechterde situatie in Jemen.
Na bemiddeling van Saoedi-Arabië is er een wapenstilstand tussen de oppositionele strijdkrachten en de regeringstroepen tot stand gekomen. Daar is nu echter een eind aan gekomen. NRC schrijft:
Reuters meldt dat bij een explosie in een militair kamp van de oppositionele strijdkrachten vanochtend vijftien gewonden en een dode zijn gevallen. In het kamp zouden vooral militairen zitten die zijn overgelopen van de regeringstroepen. Het wordt geleid door generaal Ali Mohsen die Saleh’s leger verliet om zich aan te sluiten bij de oppositie. Het is nog onduidelijk of het om een incident gaat of om een aanval door regeringstroepen.”
De Jemenitische president, Ali Abdullah Saleh, is na een aanval op zijn paleis gewond geraakt en naar Saoedi-Arabië gevlucht voor medische hulp. Een hoge functionaris van zijn partij heeft vandaag aangekondigd dat hij snel terug zal keren. Duizenden Jemenieten vieren vandaag echter het vertrek van Saleh. Ze zijn in Sanaa bijeengekomen en zingen patriottische liederen, aldus NRC Handelsblad.
De betogers eisen sinds februari al het aftreden van president Saleh.
cc-foto: Sallam

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.