95

Situatie yezidi’s verslechtert met het uur

VS stuurt meer militairen ... EU-ambassadeurs geven bewapening Koerden groen licht ... 80 IS-strijders gedood bij luchtaanvallen

De situatie in Irak wordt met de dag nijpender. De Verenigde Staten laten woensdag, bij monde van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel, weten nog eens 130 man militair personeel naar Irak te sturen om te strijden tegen de moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS).

De manschappen zijn in de stad Arbil, waar ze samen met andere landen en hulporganisaties plannen moeten maken om de groep yezidi’s die vast zitten op de berg Sinjar te bevrijden. De Amerikaanse president Obama liet eerder weten dat Amerika juist geen grondtroepen zou zenden, maar de luchtaanvallen op IS van de afgelopen dagen lijken niet het gewenste effect te hebben.

De vertegenwoordiger van Nederlandse yezidi’s, Sheikh Sulaiman Ibrahim, liet dinsdag in de Tweede Kamer weten dat de massamoord op de yezidi-minderheid in Irak veel omvangrijker is dan tot nu toe bericht. De pogingen van de internationale gemeenschap op het yezidische volk te helpen zijn volgens hem tevergeefs. Ibrahim schetste het beeld:

“Honderden yezidi’s liggen dood in dorpen tot ze worden aangevreten door de honden. Honderden vrouwen zijn al verkocht als slaaf op de markt van de Iraakse stad Mosul (kosten 200-300 euro per stuk) en dat gaat ook vandaag door […] Zo’n tweeduizend yezidi’s uit twee dorpen iets ten zuiden van het Sinjar-gebergte worden nu al tien dagen lang gegijzeld in een school waar ze om het uur worden bedreigd met de dood, tenzij ze zichzelf bekeren tot de islam.

Bij luchtaanvallen op stellingen van IS rond de noordelijke stad Mosul zijn dinsdag zeker 80 jihadisten gedood, zo heeft de veiligheidschef van de provincie Nineveh, waarvan Mosul de hoofdstad is, laten weten. Desalniettemin verslechtert de situatie van de yezidi’s met het uur. Naar schatting zitten nog zo’n 20.000 tot 30.000 van hen vast in de bergen, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De Iraakse president Masoud Barzani, riep zondag de internationale gemeenschap op de Koerden van wapens te voorzien, in de strijd tegen IS. Bij een overleg dinsdag in Brussel van de EU-ambassadeurs heeft men besloten dat de Europese landen zelf de Koerden mogen bewapenen. Wie wapens wil leveren, mag dat zelfstandig doen. Daarover moeten individueel afspraken gemaakt worden met de Iraakse regering in Bagdad.

Al Jazeera: US sends 130 more military advisers to Iraq

BBC: Iraq: US sends more military advisers to Kurdistan

Nu.nl: Europese landen mogen Koerden zelf bewapenen

De Volkskrant: ‘Massamoord op yezidi’s wordt zwaar onderschat’

Geef een reactie

Laatste reacties (95)