8

Slaapkamerterreur: IS rekruteert tienermeisjes via sociale media

'Dit is voor een ons een wake-up call alert te zijn op deze online roofdieren'

Het ronselen van tieners voor de dodelijke strijd van IS vindt niet plaats in moskeeën of in obscure gelegenheden maar gewoon in hun slaapkamers, via social media. Dat wordt ook weer duidelijk uit het schokkende verhaal over drie jonge meisjes uit de Amerikaanse staat Colorado die op 17 oktober naar het slagveld Syrië wilden reizen om zich daar bij IS aan te sluiten. Tot verbijstering van hun nietsvermoedende omgeving en familie. Volgens een woordvoerster van de school zijn de meisjes vermoedelijk online gerekruteerd. De Amerikaanse website Buzzfeed analyseerde Twittergesprekken van de meisjes met vermoedelijke IS-aanhangers en verzamelde de bewijzen.

The Denver Post meldt:

Autoriteiten denken dat drie tieners uit Colorado via internet zijn opgeroepen naar Duitsland te reizen, blijkbaar op weg om zich bij IS aan te sluiten, aldus het schoolbestuur afgelopen woensdag.

Woordvoerster Tustin Amole van Cherry Creek School District tegen de krant:

Wij hebben begrepen, wij geloven dat ze online zijn gerekruteerd. Dat geloven we op basis van informatie die we uit verschillende bronnen hebben, waaronder rechercheurs. Het is voor ons een wake-up call voor dit type roofdier.”

De drie scholieren, twee zusjes van 15 en 17 en een vriendin van 16, hadden verschillende accounts, waaronder een met de naam @_SlaveOfAllah__, en brachten regelmatig hun radicale interpretatie van de islam via Twitter naar buiten, met teksten zoals “Zij die zichzelf zowel met ‘homo’s’ als ‘moslims’ identificeren verdienen te sterven” en “Moslims die verontschuldigingen aanbieden van wege 9/11 zijn een schande voor de Oemma [islamitische gemeenschap]”.

BuzzFeed analyseerde de twitteraccounts van de meisjes, waaruit ook duidelijk wordt dat vermeende IS-aanhangers in Syrië contact met hen zochten via sociale media. Zij spraken onder andere over een “hereniging met hun zusters”. Het is nog onduidelijk of deze tweets daadwerkelijk van IS-strijders komen, maar het FBI-onderzoek wijst volgens de school van de meisjes in die richting. De meisjes zouden zo naar Syrië gelokt zijn.

De school is sinds het voorval alert op ‘verdachte’ berichten op sociale media. De leraren worden getraind radicaliserende leerlingen te herkennen en de school moedigt leerlingen aan hun leraren aan hun jasje te trekken te als ze zich zorgen maken over een klasgenoot.

De woordvoerster van de school zegt over het werven van de meisjes:

In veel van deze gevallen is het niet zozeer dat ze willen vechten met IS. Hen wordt een huis beloofd, een veilige haven, een echtgenoot en de mogelijkheid om volgens hun religie te kunnen leven.

Nader Hashemi, directeur van het Centrum voor Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Denver, zegt tegen The Denver Post dat islamitische militanten een beroep doen op de etnische identiteit en gevoelens van sociale (on)rechtvaardigheid van de jonge rekruten. Mensen “in hun tienerjaren en van begin twintig zoeken een identiteit, een doel, iets groters dan henzelf”.

De meisjes werden in Duitsland onderschept door de autoriteiten nadat hun ouders, die volgens eerdere tweets van de meisjes zelf hen niet ondersteunden bij het belijden van hun geloof op hun manier, ze als vermist hadden opgegeven. De FBI in Denver kon geen commentaar geven op de zaak zolang het onderzoek nog loopt.

Cc-foto: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (8)