32

Slaapmodus apparaten verspilt 59 miljard aan energie

Het instandhouden van de internetverbinding slurpt meeste energie 

Op jaarbasis gaat er 59 miljard euro verloren aan energie omdat mensen hun smartphone, tablet, spelcomputer of printer op slaapstand hebben staan. Die berekening werd woensdag gepresenteerd door het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De initiële slaapstand is in steeds meer apparaten te vinden. Per gebruiker lijkt het te gaan om minimale hoeveelheden, maar omdat steeds meer mensen deze apparaten gebruiken en ook meerdere van dit soort apparaten in gebruik hebben, loopt het verloren energieverbruik aardig op.

In haar onderzoek keek het agentschap naar internetapparatuur zoals tv-recorders, modems, printers en spelcomputers. Het schat in dat over zes jaar de verspilling opgelopen zal zijn tot 88 miljard euro.

Tweederde van de verloren energie komt door inefficiënte apparatuur, zoals een onzuinige slaapstand. Daarbij komt de verspilling samen ongeveer overeen met het totale jaarlijkse energiegebruik van Groot-Brittannië en Noorwegen samen.

“Het probleem is niet dat deze apparaten veel in de slaapstand staan, maar dat ze doorgaans meer elektriciteit gebruiken om een internetverbinding in stand te houden en te communiceren met internet”, zo stelt IEA-voorzitter Maria van der Hoeven. “Alleen al door de best beschikbare technologie te gebruiken zouden de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder elektriciteit”, aldus de Nederlandse.

cc-foto: Bostik

Geef een reactie

Laatste reacties (32)