Laatste update 16:34
10

Zwart slachtoffer nazi’s Charlottesville zelf aangeklaagd

Een van de beelden van de gewelddadige neonazi demonstratie in Charlottesville die de wereld over ging, was die van een zwarte man die door zes witte suprematisten in elkaar geslagen werd. Terwijl de grove mishandeling volledig werd gefilmd, zijn de daders die hem met stokken te lijf gingen, nog steeds niet allemaal opgepakt.

Wel wordt de 20-jarige DeAndre Harris – die een hersenschudding, tien hechtingen in een hoofdwond, een gebroken pols en een gebroken tand opliep – zelf aangeklaagd. Hem wordt ten laste wordt gelegd dat hij terug zou hebben gevochten.

Als hij wordt veroordeeld, zou hij tot wel vijf jaar vast kunnen zitten en een boete kunnen krijgen van 2,500 dollar.

Een van de rechtsextremisten die bij het geweld betrokken was, heeft een klacht ingediend bij een lokale onderzoeksrechter. Een detective uit Charlottesville geloofde zijn verhaal, waarop de onderzoeksrechter een arrestatiebevel tegen Harris heeft uitgevaardigd.

Volgens de advocaat van Harris gaat het hier duidelijk om een wraakactie van een man die lid is van een racistische organisatie. Ook noemt hij het ‘hoogst uitzonderlijk’ dat de onderzoeksrechter zelf het arrestatiebevel zelf uitgaf, in plaats van de politie. Hij zegt dat zijn cliënt zich binnen enkele dagen bij de politie zal melden.

De video waarin Harris in foetushouding op de grond ligt terwijl een groep witte mannen hem met stokken in elkaar slaat ging viral en maakte Harris daarnaast ook een doelwit voor online racisten. Volgens zijn moeder, Felicia Harris, is DeAndre tijdens zijn herstel bestookt met racistische boodschappen.

Een van de aanvallers van Harris die wel terechtstond voor de grove mishandeling, ontkende een witte suprematist te zijnen voerde als verdediging in zijn zaak aan dat Harris als eerste zou zijn begonnen met slaan. Deze theorie wordt sindsdien op rechtse complot sites en door rechtste televisiepersoonlijkheden verder uitgemolken.

Vice: Black man faces felony charge after defending himself against neo-Nazis

Geef een reactie

Laatste reacties (10)