43

‘Slagen voor inburgeringsexamen vaak onmogelijk’

Vluchtelingenwerk Nederland dient een klacht in bij de Europese Commissie

Het slagen voor het inburgeringsexamen is voor veel migranten bijna onmogelijk, stelt Vluchtelingenwerk Nederland. Het lesmateriaal van de cursus, die verplicht is om naar Nederland te komen, is in sommige talen niet beschikbaar.

Gezinsleden blijven vaak onnodig lang van elkaar gescheiden, doordat het lesmateriaal van de inburgeringscursus in sommige talen niet beschikbaar is. Buitenlanders die in Nederland willen wonen zijn echter verplicht volgens de Wet inburgering in het buitenland, in eigen land, het examen af te leggen.

Vluchtelingenwerk Nederland dient nu een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de organisatie is er sprake van discriminatie en is de wet in strijd met internationale wet- en regelgeving.

De organisatie wil dat mensen die in landen wonen waar het onmogelijk is om het examen te doen de kans krijgen het examen in Nederland af te leggen.

Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk zegt over het volgen van de cursus en het behalen van het examen:

Dat is voor mensen in landen als Somalië en Afghanistan buitengewoon ingewikkeld. Allereerst bestaat er geen lesmateriaal in deze talen en zijn er vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. Daarnaast wordt het examen op een Nederlandse ambassade afgenomen, maar in bijvoorbeeld Afghanistan is die al jaren gesloten vanwege de veiligheidssituatie. Afghaanse gezinsleden moeten dus naar Pakistan, een gevaarlijke en kostbare reis.

Trouw: ‘Inburgeringsexamen halen vaak onmogelijk’

Geef een reactie

Laatste reacties (43)