22

Slapeloosheid vreet aan gezondheid

Genen die verantwoordelijk zijn voor immuunsysteem veranderen bij minder dan zes uur slaap

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat minder dan zes uur slapen slecht is voor de gezondheid. Er werd gekeken hoe moleculen reageren op slaapgebrek en wat blijkt? Meer dan zevenhonderd genen functioneren anders bij een slechte nachtrust.

Vooral genen die verantwoordelijk zijn voor immuunsysteem, en genen die cellen onderhouden veranderen door een verstoord slaappatroon. Het was al eerder bekend dat mensen met een structureel slaapprobleem vatbaarder zijn voor uiteenlopende kwalen zoals concentratiestoornissen, hartproblemen en overgewicht. De resultaten uit het Brits onderzoek leggen het biologische proces bloot dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de negatieve gezondheidseffecten.

In het onderzoek werden 26 vrijwilligers uitgenodigd die een week lang maar 5,5 uur per nacht rusten. De week erop moesten de vrijwilligers 9 uur per dag slapen. Uit bloedmonsters bleek dat de genen bij een kortstondige nacht merkbaar verstoord waren.

De onderzoekers verklaren wel dat het nog niet zo makkelijk is om aan de hand van de wisselde processen een causaal verband te vinden tussen wisselende moleculaire processen en een slechtere gezondheid. Daarvoor is een vervolgonderzoek nodig dat ingaat op de fundamentele processen van het lichaam en hoe deze precies inwerken op het lichaam.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)