28

Slechtste jongetje van de klimaatklas

Nederland op 31ste plaats in ranglijst ... Niet één land is goed genoeg voor de 1e, 2e en 3e plaats 

Het klimaatbeleid in Nederland deugt niet. Eigenlijk wisten we het al, maar nu blijkt het ook uit onderzoek. Nederland scoort slecht op het gebied van klimaat, volgens een studie van Germanwatch en Climate Action Network dat maandag is gepubliceerd.

Nederland staat op de 31ste plaats van de ranglijst en zit daarmee aan de onderkant van de middenmoot. Andere EU-landen als Litouwen, Hongarije, Malta, Portugal, Roemenië, Slowakije en Slovenië scoren allemaal beter. Op de vierde plaats staat Denemarken, gevolgd door Engeland en Portugal. De eerste, tweede en derde plaats konden niet worden vergeven omdat niet één land voldoende doet om de klimaatverandering tegen te gaan.

Nederland doet het wel iets beter dan vorig jaar, maar scoort nog steeds behoorlijk slecht. De belangrijkste reden waarom Nederland zo matig presteert is het aandeel duurzame energie en ons relatief hoge energieverbruik. Ook de CO2-uitstoot van de industriesector is hoog. 

Klimaattop
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout gaat deze week naar de klimaattop in Warschau. Hij vindt dat ons klimaatbeleid flink moet verbeteren. Eickhout:

Nederland stond vroeger in de voorhoede, maar bungelt nu al jaren onderaan de lijstjes op klimaatbeleid. Investeren in groene energie en energiebesparing is niet alleen goed voor het klimaat, maar stimuleert ook innovatie en leidt tot meer banen. Laten we deze economische kans grijpen en weer voorop lopen met ons klimaatbeleid.

Investeren in groene economie

Volgens het onderzoek is Portugal een goed voorbeeld dat investeren in een groene economie samen gaat met de aanpak van de crisis. Portugal steeg naar een zesde plek omdat zij werk maken van innovatie en energie-onafhankelijkheid. Portugal is nu minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen, investeert in windenergie en creëert daarmee banen. Langzaam maar zeker is de economische situatie in Portugal aan het verbeteren. Dat in tegenstelling tot Griekenland, dat niet investeert in de groene economie en voorlopig nog geen zicht heeft op een aantrekkende economie.

Eickhout: 

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan landen als Portugal en Denemarken. Denemarken heeft mede dankzij regeringsdeelname van de Groenen de weg gevonden naar een duurzame energie waar mens en milieu de vruchten van plukken. Nederland blijft ondertussen op de schoot van Wientjes zitten die alle ambitie voor een groene economie wegwuift. Nederland blijft daardoor economisch onderpresteren en gaat steeds verder achterlopen op het gebied van innovatie.

Bas Eickhout neemt deze week in Warschau deel aan de klimaattop. Ook Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) reist af naar Polen. Zij liet in een interview met nu.nl weten dat ze voor bindende afspraken gaat die tot ‘nagenoeg duurzame energieproductie in 2050’ moeten leiden. De staatssecretaris vindt dat de wereldwijde CO2 uitstoot met 80 tot 95 procent moet worden teruggedrongen.

CC foto: Edo Dijkgraaf

Geef een reactie

Laatste reacties (28)