21

Slenteren beter dan sporten

Gedurende de dag regelmatig bewegen belangrijker dan half uur intensief sporten

Stilzitten is dodelijk, bleek al eerder uit onderzoek. Dat maakt vooral kantoorwerk levensgevaarlijk. Je loopt er diabetes en hart- en vaatziekten van op. Om dat te voorkomen gaan mensen sporten. Dat is weliswaar beter dan niets doen maar tegen de kantoorkiller ben je niet opgewassen met een half uurtje sporten.

In de Volkskrant (betaalde toegang) komt de Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg aan het woord. Hij stelde voor een onderzoek drie dagregimes op, een van 14 uur stilzitten, een van stilzitten met een uurtje fietsen en een waarbij de deelnemers (18 studenten) maximaal acht uur mochten zitten en vijf uur moesten bewegen of staan. Elk regime werd vier dagen uitgevoerd.

Bloedonderzoek leverde verrassende resultaten op: na het zit- en sportregime viel bij de studenten alleen een verschil waar te nemen in het gehalte apo-B, een eiwit dat slecht cholesterol naar de weefsels vervoert. Maar de hoeveelheid slecht cholesterol en triglyceriden in het bloed was in beide groepen eender, net als de gevoeligheid voor insuline. Dat ene uurtje sporten maakte dus niets uit. De slentergroep daarentegen sprong eruit: na vier dagen staan en rondlopen waren de bloedwaarden beter dan bij de andere beweegregimes. Het risico op hart- en vaatziekten en diabetes was daardoor gedaald.

Volgens Savelberg is sporten alleen maar effectief als je daarnaast ook meer beweegt. Regelmatig slenteren dus en niet – alleen – een half uurtje per dag jezelf afbeulen.

cc-foto: Ed Yourdon Slenterland Italië, het ligt misschien toch niet alleen aan het eten dat ze daar zo gezond zijn.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)