38

Slob: Griekenland moet terug naar eigen munt

Econoom Sweder van Wijnbergen waarschuwt voor herhaling zoals bij splitsing van de Sovjet-Unie 

Het beste voor Griekenland zou zijn als zij uit de Euro stappen, meent ChristenUnie-leider Arie Slob. Hij pleit voor kwijtschelding van de Griekse schulden.

De ChristenUnie liet onderzoek doen naar de mogelijkheden om de euro op te delen in een noordelijke en zuidelijke variant. Hoogleraar economie, (gespecialiseerd in economische ethiek en bedrijfsethiek) Johan Graafland kwam tot de conclusie dat Griekenland er bij gebaad is als het terug gaat naar een eigen munt, maar wel volledig lid blijft van de EU zodat het ook nog aanspraak kan doen op Europese subsidies.

Dit vergroot de kans dat Griekenland zelf voor uittreding kiest. Het biedt uitzicht op een hogere economische groei voor Griekenland en de eurozone”, aldus Graafland.

Slob meent dat het nu belangrijk is om een ‘eerlijk’ verhaal over Griekenland te houden.

Doorgaan met steunoperaties aan Griekenland helpt de Grieken niet, maar drijft ze naar de afgrond. Vergroten van schulden, zoals nu met de laatste deal weer gebeurt, is dus niet solidair en toekomstbestendig.”

Econoom en hoogleraar staatsrecht en bestuursrecht Sweder van Wijnbergen zei vanochtend bij Goedemorgen Nederland dat Slob’s oplossing toch niet zo simpel lijkt. Hij heeft de kritiek dat het uitzetten van Griekenland leidt tot problemen waarmee ook de Sovjet-Unie te kampen kreeg.

Van Wijnbergen was destijds betrokken als econoom bij de Wereldbank. Voormalige Sovjetlanden die onder eigen autonomie verder gingen hadden het lange tijd moeilijk omdat de koopkracht volledig instortte en de lonen laag bleven. Dat leidde tot grote armoede onder de bevolking. Ook waarschuwt hij er voor dat Griekenland in het scenario van Slob nog altijd de schulden in euro’s zal houden en het nog moeilijker zal worden deze af te lossen.

Trouw: Slob: ‘Vertrek Griekenland uit euro het beste’

NOS: CU:Griekenland beter uit de euro

cc-foto: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)