Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sluiting kolencentrales opeens weer ter discussie

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Kolencentrale_Nuon_GertJan_300.jpg
Toezichthouder stelt dat sluiting de energieprijs zal opdrijven ... Milieuorganisaties vinden dat toezichthouder lijdt aan tunnelvisie
De sluiting van vijf kolencentrales zou de energieprijs opdrijven en is daarom slecht voor de consument. Dat stelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag. Onzin, zeggen natuur- en milieuorganisaties, het ACM heeft last van ‘tunnelvisie’.
Het zou gaan om 11 euro per huishouden per jaar, meldt de NOS. Het sluiten van de kolencentrales is onderdeel van het Nationaal Energieakkoord, een afspraak tussen 40 partijen om tot een duurzamer energievoorziening te komen. Op verzoek van de betrokken energiebedrijven deed het ACM onderzoek naar de effecten van de sluiting. NRC Handelsblad citeert uit de conclusies:
“Door de afspraak stijgt de energierekening van de consument omdat de productiecapaciteit wordt beperkt. Daarbij hebben wij vastgesteld dat de door partijen aangedragen voordelen voor het milieu te beperkt zijn om de nadelen te compenseren.
De natuurorganisaties, waaronder Greenpeace, Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds, vinden dat de conclusie van de ACM “niet klopt”:
“Door het Energieakkoord worden veel meer windmolens op zee gebouwd dan zonder het akkoord. Dit leidt tot een veel grotere daling van de elektriciteitsprijs dan het prijsverhogende effect van de sluiting van de vijf kolencentrales. Dit prijsverlagende effect van meer wind op zee is door ACM ten onrechte volledig genegeerd.
De natuur- en milieuorganisaties vrezen dat door het oordeel van de ACM de sluiting van vervuilende kolencentrales op losse schroeven komt te staan. Ze roepen de energiebedrijven op om dan zelf met alternatieven te komen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei eerder echter al dat hij samen met ACM wil zoeken naar een oplossing, zodat de sluiting gewoon door kan gaan.
SER-voorzitter Wiebe Draijer zei donderdagochtend in een reactie dat het Energieakkoord “nog steeds staat als een huis”. Hij benadrukt tegenover NRC Handelsblad dat de analyse van de ACM een “zienswijze” is en dat moet worden gekeken hoe deze kan worden ingepast.
Video: NOS
Foto-cc: Gert Jan

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.