4

‘Sneeuw is geen excuus. Wie te laat komt, krijgt korting op salaris.’

Belgische werkgevers reageren ijzig op noodweer

Werknemers in Beligië hebben te verstaan gekregen dat ze vandaag alles in het werk moeten stellen om op het werk te komen. Wie te laat komt, wordt gekort.

Terwijl in Nederland de waarschuwingen klinken om niet de weg op te gaan en evenmin de trein te nemen, wordt in België door de werkgevers spijkerhard gereageerd. De Morgen tekent zelfs dreigende taal op uit de mond van de werkgeversorganisatie:

De sneeuw is geen excuus. U moet al het mogelijke doen om te gaan werken vandaag”, zegt directeur-generaal Pieter Timmermans van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO). “En u moet op tijd zijn: desnoods moet u maar wat vroeger vertrekken. De algemene regel is dat iedereen al het mogelijke moet doen Editen in volledig schermom op zijn werk te raken”, zegt Pieter Timmermans. “Veel hangt af van de sector. In de chemie bijvoorbeeld kun je niet zomaar de installaties stilleggen omdat het personeel niet op het werk raakt.” Argumenten als “ik durf niet met de auto rijden in de sneeuw” tellen niet. “Dat is geen excuus. Als u op uw werk verwacht wordt, moet u daar maar een oplossing voor vinden. Desnoods neemt u het openbaar vervoer of zoekt u een collega met wie u kunt meerijden.”

U krijgt evenmin loon uitbetaald als u te laat komt. U moet maar op tijd vertrekken. U bent ook verplicht om u goed te informeren, door naar het weerbericht te luisteren. Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag u te laat komen en wordt u toch doorbetaald”, aldus Kris De Meester, verantwoordelijke welzijn op het werk bij het VBO.

In België zijn de omstandigheden wel milder dan in Nederland. De snelwegen zijn beter berijdbaar en de treinen rijden, alleen richting Nederland is er sprake van storingen. Wel wordt er een chaos in de avondspits verwacht.

CC-foto: Batigolix

Geef een reactie

Laatste reacties (4)